Ragaszkodás édesanyánk főztjéhez, de miért?

Mindenkinek van kedvence, amit csak az anyukája tud nagyon ízletesen és finoman elkészíteni és sehol senki nem tud olyat adni nekünk kerek e világon. Hogy ennek mi vagy mik lehetnek az okai? Utánajártunk!

 
Az ötödik íz: UNAMI
 

Pár évtizede derült fény arra, hogy nem csupán négy, hanem öt alapíz létezik. Ez pedig nem más mint az úgynevezett unami, mely japánul annyit tesz „ finom” nevezetű alapíz. Az íz érzékelő receptoroknak köszönhetjük sok egyéb mellett, hogy a parmezán sajtot vagy a paradicsomot ízlelgethetjük.
 
Azonban nem árt tudnunk, hogy az ízek nagy része valójában aroma: az orrüregünkbe feljutó illékony ízkomponensek elegye. Nyelvünk ízlelőbimbóinak a citrom is, a lime is egyszerűen csak savanyú. Hogy épp melyik citrusfélét kóstolgatjuk, azt az orrunk mondja meg. Sőt! A teljes ízélmény valójában még összetettebb: nemcsak a szoros értelemben vett ízek és illatok, de az étel textúrája és az általa keltett nyálkahártya-izgalom is részét képezi.

A magzat is ízlelget
 
Szinte nincs egy egyforma ember a földön és az sincs másként, ahogyan az ízeket érezzük. Mint sok más különbségnek, ennek is az okai: az egyéni tapasztalat és az örökletes kölcsönhatások. Például akadnak, akik genetikai okokból jóval érzékenyebbek más embertársaiktól eltérően a keserű ízű dolgokra. Ők azok, akik elkerülik a rukkolát és a többi kesernyés ízű zöldségfélét.
 
De más tényező is alakítja azt, hogy mit szeretünk, vagy utálunk ízek terén. A babák, már az anyaméhben ízmintákat kapnak az anya étrendjéből a magzatvízen, valamint az anyatejbe is bekerülő vegyületeken keresztül. Ezen a téren végzett kutatások azt mutatták ki, hogy a gyerekek később előnyben részesítik azokat az íz- és illatanyagokat, amelyekkel életük korai szakaszában találkoztak.

Nem csak a nyelveden van receptor!
 
Azonban egy nemrégiben tett felfedés szerint az alapízek receptorai nem csak a nyelvünkön találhatóak meg, hanem a légutakban és a belekben is. Elképzelhető, hogy ezeknek a meglepő helyeken lévő receptoroknak a különböző tápanyagokra adott hormonális válaszok összehangolásában jut szerep. Egyszerűbben fogalmazva például arról van szó, hogy mennyire érezzük magunkat jóllakottnak bizonyos ételek elfogyasztása után. Ha beigazolódik, hogy e receptoroknak ez a funkciója, befolyásolásukkal egy nap képesek lehetünk úrrá lenni falánkságunkon.
 

 

Oldalak

Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...
Sztárok
György hercegnek számos regulának kell megfelelnie, melyek között van olyan, ami azt szabályozza, milyen ruhák alkothatják a gardróbját.