Milyen hatást gyakorol a rágógumi a szervezetünkre?

Ez az egyik olyan találmány, amellyel kapcsolatban számos vélemény elhangzott már pro és kontra, hiszen káros összetevői ellenére az egészséges életmódhoz is hozzájárul.

Manapság a rágógumik jelentős része tartalmazza a következő összetevőket: glükóz-szirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám és nem utolsósorban mesterséges édesítőszerek.

Talán a legrombolóbb hatást mindközül az aszpartám végzi, mivel bomlástermékei károsíthatják a látóidegeket, a központi idegrendszert és emellett egyéb szerveinket sem kíméli. A mesterséges ízfokozók és színezékek sem tartoznak a könnyen lebontható anyagok közé, így ezen anyagok jelenléte is erősen károsíthatja szervezetünket.

Ami viszont mellette szól, hogy a pszichológiai felmérések szerint nagyon jó stresszoldó, ezért már az I. világháború folyamán is alkalmazták a fronton harcoló katonák feszültségoldására.

Ami talán a legnépszerűbb jótékony hatása, hogy jelentős szerepet játszik a szájhigéné fenntartásában és a fogak zománcának védelmében. Néhány kísérlet azt is kimutatta, hogy a rágózó emberek rövid- és hosszú távú memóriája jobb, emlékezőképességük is kiemelkedőbb.

Mindemellett a kalóriaégetésben is játszhat szerepet, főleg a cukormentes változat, mivel a rágózás során akár 11 kalóriát is elégethetünk.

Azoknak akik még így is óvakodnak a kártékonyabb összetevőktől, kifejlesztettek egy természetes cukoralkoholt tartalmazó rágógumit, melynek hatóanyagát különböző gyümölcsökből, főként a körtéből és eperből vonják ki, így nem tartalmaz mesterséges ízanyagokat.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!