Mi is az intelligencia valójában? - SQ

Hallottunk már az intelligenciáról, az azt mérő IQ-tesztekről, az érzelmi intelligenciáról és az ennek a mértékét megadó EQ-tesztről, de mi az a rendszerező intelligencia és az SQ (Systemizing Quotient)? Most kiderül!

Mit mér az SQ?
Már nem titok, hogy nem csupán az határozza meg egy-egy ember intelligencia szintjét, hogy milyen eredményeket ér el az IQ-teszteken. A gyakorlati életben való boldoguláshoz ennél jóval több szükséges, például, mint már volt róla szó, az érzelmi intelligenciánk szintje is döntően befolyásolja, mennyire vagyunk sikeresek munkánkban vagy akár embertársainkkal való viszonyainkban.

De az SQ szintünk is hatással van arra, hogy miként látjuk a minket körülvevő világot: minél magasabb az SQ hányadosunk, annál jobban látunk át rendszereket. Ezért is hívják rendszerező intelligenciának. Általában férfiaknál fejlettebb, de a nőknek sem szabad kétségbe esniük, hiszen ők magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek.

 

Ezért jó, ha magas
A rendszerező intelligencia szint, hasonlóan az érzelmihez tesztekkel mérhető. Ám ezek a tesztek nem az IQ-tesztekhez hasonló feladatokkal bombáznak, hanem egyszerű kérdésekkel világítanak rá arra, hogy milyen magas a rendszerező képességünk. Ha pedig magas, akkor olyan képességek birtokában vagyunk, mint például a rendszerek könnyebben való átlátása, a meglévő rendszerekből levont tapasztalatok jövőben való alkalmazása.

Rendszer alatt érthető például az úthálózatok átlátása, számítógépekhez vagy járművekhez való vonzódás, matematikai egyenletek könnyen való megoldása. Mint látjuk csupa olyan tulajdonság, ami hétköznapi tapasztalataink alapján is inkább a férfiaknak adatott meg.

Ők gyorsabban tanulnak meg útvonalakat, könnyebben tájékozódnak térkép alapján, és pontosabban becsülnek meg távolságokat, irányokat. További érdekesség az SQ-val kapcsolatban, hogy kutatásokkal bizonyították, az autisták igen magas SQ szinttel rendelkeznek ugyanakkor EQ-juk rendkívül alacsony.

Nők és férfiak tehát abban is különbözhetnek, hogy melyik intelligencia szintjük a fejlettebb, az alapján pedig megállapítható, hogy milyen típusba sorolható az agyuk. Valóban létezik női agy, férfi agy és kiegyensúlyozott agy? Következő cikkünkből kiderül.

 

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!