Mi is az intelligencia valójában? - Agytípusok

Brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy alapvetően három típusú agyat lehet megkülönböztetni: nőies, férfias valamint kiegyensúlyozott agyat. Mit gondolsz, neked milyen van?

Agytípusok
Nők és férfiak különböznek, nemcsak külsőleg, de felfogásukban, gondolkodásmódjukban is. Simon Baron-Cohen, a Cambridge University kutatójának fő érdeklődési területe az autizmus, de a professzor ezt kutatva kiterjesztette teóriáját az agy szerkezetére is: szerinte megkülönböztethetünk nőies, férfias valamint a kettő határmezsgyéjén álló kiegyensúlyozott agyat is.

Hogy mi alapján különíthetőek el a különböző típusok az a már tárgyalt EQ és SQ szintekkel hozható összefüggésbe. A magas érzelmi intelligencia többnyire a nőkre jellemző, míg a magas rendszerező intelligencia inkább a férfiakra. E két adat összevetéséből számolhatjuk ki, hogy milyen típusú az agyunk. Akinél tehát az érzelmi intelligencia hányados jóval nagyobb a rendszerező intelligenciánál nőies aggyal rendelkezik, akiknek viszont pontosan fordított eredmények jönnek ki egy-egy teszt alkalmával, férfias aggyal büszkélkedhet. Ha a két adat megközelítőleg kiegyenlíti egymást kiegyensúlyozott agyról beszélünk, amelyben a nőkre jellemző érzelmi, és a férfiakra jellemző rendszerező intelligencia is azonos mértékben van jelen.

 

Kutatások
A Cambridge University tudományos kísérletekkel támasztotta alá állítását: már alig pár napos csecsemőknél végzett tesztek is abba az irányba mutattak, hogy a lányok magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek, nagyobb kíváncsisággal és huzamosabb ideig figyelnek egy érzelmet kifejező arcot, mint a hasonló korú fiúk. Óvodás korban pedig a fiúk játéka jóval agresszívabb, mint a kislányoké. Különbség van az agresszió megélésének formái között is: a lányok közvetett formában, például pletyka, kiközösítés, sértő megjegyzések útján, míg a fiúk közvetlen erőszakkal élnek: náluk fizikális úton tör felszínre.

 

Új utak
Simon Baron-Cohen kutatásai nemcsak az autizmus szempontjából érdekesek: kiderült, hogy az autisták érzelmi intelligenciája jóval alacsonyabb, mint a rendszerező intelligenciájuk. De mire utal a fordított helyzet? Jelenleg azt vizsgálják a szakemberek, hogy abban az esetben, ha valakinek az érzelmi intelligenciája áll jóval magasabb szinten, nem a rendszerező, milyen következményekkel járhat.

 

Nőknek nőies, férfiaknak férfias?
A fentiek ismeretében jogosan következtethetünk arra, hogy a nőknek nőies, a férfiaknak pedig férfias típusú agyuk van. De ez koránt sem ilyen egyszerű, hiszen a biológiai nem nem feltétlenül függ össze az agyunk típusával: ugyanúgy lehet egy nőnek férfias agya, mint ahogyan egy férfinak nőies. Arról a különleges esetről nem is beszélve, amikor valaki köztes fajtájúval van megáldva, és érzelmi valamint rendszerező intelligenciája is fejlett.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!