Mi az igazság? Hasznos vagy káros a rágógumi?

Mentolos vagy gyümölcsös, laprágó vagy golyórágó... Az étkezések közötti rágózás lassan mindennapjaink részévé vált, azonban sokan nincsenek tisztában ennek előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök
Az agyi vérkeringést fokozó rágó nemcsak a koncentrációt és az éberséget fokozza, de az étkezések után "fogyasztva" megelőzheti a fogszuvasodást, hiszen a felszabaduló szemcsék megtisztítják a fogakat a lepedéktől, semlegesítik a keletkező savak egy részét. Az újabb kutatások eredményei szerint az édességek utáni vágyódást is csökkentik a rágók, így a kalóriabevitel csökkentése miatt akár a fogyást is elősegíthetik.

Hátrányok
A száj sav-bázis egyensúlyának helyreállítása mellett azonban a rágásnak és az ízanyagoknak hála a nyáltermelés is beindul, és ez a nagy mennyiségű nyál károsíthatja a zománcot, sőt a gyomrot is megtéveszti, ami hosszútávon ismét erőteljes éhségérzet kialakulásához vezethet. A rágóízület elfáradása mellett számolnunk kell még a fogínybetegségek kockázatával is, hiszen ez is a rágózás egyik lehetséges mellékhatása.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!