Kik lesznek az idei Oscar-gála befutói?

A 83. Oscar-díjátadó gála vészesen közeledik. Már csak párat kell aludnunk, és február 27-e éjjelén átizgulhatjuk az éjszakát az eredményhirdetésekre várva. Hogy felkészültebbek legyünk az estére, lássuk az idei jelölteket és a legnagyobb esélyeseket!

A díjkiosztó ünnepélyek, élükön a legrangosabb Oscar-gálával egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően az internetes és tévés közvetítéseknek. Úgy tűnik, egyre többen maradnak fenn éjnek évadján, hogy ne maradjanak le az év legrangosabb filmes díjátadójáról. Nem csak az érdeklődés és az éjjeli nézettség nő az Oscar közeledtével, hanem a kategória-jelölt filmek mozibevételei és internetes letöltései is, hiszen mindenki tudni akarja, mennyire volt igazságos, jogos, esetleg bundázott az idei gála, és a filmek láttán még saját nyerteseinket is kihirdethetjük. A 83. Oscar-jelöltek esélylatolgatása következik.

A nagy erőkkel kampányolt Social Network – A közösségi hálót a reklámok és a marketingszakemberek kitartóan nyomkodták le a torkunkon, aminek meg is lett a hatása: 8 jelölés, ami elismerésre méltó, de még így is bőven alulmúlta a várakozásokat. Nem úgy A király beszédénél, ami jelölések tekintetében (12 jelölés) az idei Oscar egyértelmű győztese, ráadásul Colin Firth a dadogós VI. György király életre keltéséért is nagy eséllyel indul a legjobb férfi főszereplő kategória díjáért. 

A király beszéde előzetesét itt láthatod:

Az Oscar-jelöltekre való növekvő érdeklődés a bevételekben is meglátszik: hosszú idő után 2010 volt az első év, amikor a filmek költségei bőségesen visszatérülnek, A közösségi háló, A félszemű és a Fekete hattyú is hamarosan eléri a 100 millió dolláros álombevételt. A többi jelöltnek sincs oka panaszra, a várakozásokat szintén felülmúlta A király beszéde, amire csak úgy özönlik a királyidráma-imádó, különösen az angol nép.

A király beszéde azonban nem csak a jelölések, a bevétel vagy a premier óta teltházas mozik tekintetében az abszolút nyertes, hanem igényességben is. Az utóbbi évek filmes kudarcai után Hollywood A király beszédével az élen vág vissza, a felhozatal pedig csak úgy bővelkedik az intelligens, felnőtteknek szóló filmekben. Az elgondolkodtató, mégsem unalmas, jól felépített filmek mellett azért a jelöltek között bőven találunk izgalmas, mégsem felszínes, Oscarra tökéletes alkotásokat is. Ne feledkezzünk meg a The Fighterről, az Eredetről vagy a 127 óráról sem, nem is beszélve a Pixar újabb minőségi sikersorozatáról, a Toy Story 3-ról, hogy a felnőtt filmek mellett a gyerekek is izgulhassanak kedvencükért, ráadásul a legrangosabb kategória, a legjobb filmek jelöltjeként.

Íme a Legjobb Film kategória jelöltjei:

1. Fekete hattyú (Black Swan, rendező: Darren Aronofsky)
2. The Fighter - A harcos (The Fighter, rendező: David O. Russell)
3. Eredet (Inception, rendező: Christopher Nolan)
4. The Kids Are All Right (rendező: Lisa Cholodenko)
5. A király beszéde (The King's Speech, rendező: Tom Hooper)
6. 127 óra (127 Hours, rendező: Danny Boyle)
7. Social Network - A közösségi háló (The Social Network, rendező: David Fincher)
8. Toy Story 3 (rendező: Lee Unkrich)
9. A félszemű (True Grit, rendező: Joel & Ethan Coen)
10. Winter's Bone (rendező: Debra Granik)

Az előző évekhez képest a jelöltek között kísérteties a hasonlóság a rendezői felhozatalban, mintha az Oscar Akadémia csak a jól bejáratott rendezők legújabb dobására várna. Az előző évek nagy esélyesei alatt ugyanis ugyanazok a rendezői nevek díszelegnek, David Fincher például a Facebook-film mellett a 2008-as Benjamin Button különös életével is büszkélkedhetett, de a Coen testvérek neve A félszemű mellett az előző év Serious Manjéből is ismerős lehet. A 127 óra rendezője, Danny Boyle sem most fogja először végigizgulni a gálát, nem egy elismerést kapott ugyanis a 2008-as Gettómilliomosért sem. Hollywood zárt és jól bevált rendezői klubjától eltekintve viszont elismerést érdemel, hogy két női rendező filmje, a The Kids Are All Right és a Winter's Bone is bekerült a legjobb filmek kategóriája közé, bár a legjobb rendező kategória ötösfogatában sajnos így sem sikerült átvenni a női uralmat.

A Legjobb rendező kategória jelöltjei:

1. Darren Aronofsky (Fekete hattyú)
2. David O. Russell (A harcos)
3. Tom Hooper (A király beszéde)
4. David Fincher (Social Network - A közösségi háló)
5. Joel & Ethan Coen (A félszemű)

A legjobb rendező díja öt jelölt között igazából csak kettő között fog eldőlni. Az Akadémia ízléséhez formált A király beszéde nagy esélyes - a producerek kamarája szerint a legjobb film-, viszont A közösségi háló bezsebelte a szezon összes díjátadójának elismerését. Ráadásul ha A király beszéde körülötti lejárató kampány eléri a célját, miszerint a film dadogós főhőse, VI. György akkoriban megakadályozta a zsidók Palesztinába menekülését, akkor az egyetlen győztes csakis A közösségi háló lehet, hogy a Facebook-film körüli felhajtás és a dollármilliókba kerülő kampány szervezői is elismerésben részesülhessenek toroklenyomós munkájuk gyümölcseként.

A Social Network – A közösségi háló előzetesét itt nézheted meg:

A legjobb női főszereplő kategória jelöltjei:

1. Annette Bening (The Kids Are All Right)
2. Nicole Kidman (Rabbit Hole)
3. Jennifer Lawrence (Winter's Bone)
4. Natalie Portman (Fekete hattyú)
5. Michelle Williams (Blue Valentine)

A női főszereplő kategória legnagyobb esélyese egyértelműen Natalie Portman a Fekete Hattyúban nyújtott teljesítményéért, aki Oscar-díjnál előnyös fiatal kora mellett már 15 éve Hollywood élvonalában érezheti magát, és ez a második Oscar-jelölése is egyben. Nagy valószínűséggel a Csak szexre kellesz sztárja a kétarcú balerina szerepével ki fogja ütni a nyeregből legnagyobb vetélytársát, a The Kids Are All Right főszereplőjét, Annette Beninget is, aki 2000-ben már majdnem a zsebében érezhette az Oscart az Amerikai szépségért, és egy gyengébb szériában meg is érdemelné a legjobb női főszereplőért járó szobrocskát.

A Fekete hattyú előzetesét itt láthatod:

Oldalak

Szólj hozzá Te is!