Egy tánc, mely elvarázsol: a salsa

Elvarázsol a latin-amerikaiak életszeretete, felszabadultsága? Vonzódsz a korlátok és szabályok nélküli mozgáshoz? Szeretnéd a tánc során megtalálni a benned rejlő nőt? Akkor itt az idő, hogy elkezdj salsázni!


Története

A salsa kezdetben az elnyomottak, a rabszolgák tánca volt. Az Afrikából behurcolt emberek és a latin-amerikai szegények azért táncoltak, hogy egy kis időre felszabaduljanak a mindennapi gondok, megaláztatások alól. A salsa jelentette számukra a szabadságot, az örömet: csak vitte őket a ritmus és a tánc során szinte transzba estek.

Mivel nem voltak meghatározott lépések, mindenki úgy táncolt, ahogy egy belső hang súgta neki. Emellett sokféle ritmusból is olvadt össze maga a salsa zene: alapjaiban megtaláljuk az afro és a latin elemeket egyaránt - innen ered a név is: a salsa spanyolul szószt jelent.


Irányzatok
salsa
A salsában két stílust különböztetünk meg: a Kubából eredő kubait és a populárisabb new york-i salsát. Mindkét típus nyolc ütemre épül és a figurák is nagyon hasonlóak, azonban felfedezhetünk néhány különbséget a két stílus között.

A kubai salsa inkább egyszerűbb, természetesebb, felszabadultabb, míg a new york-ié elegánsabb, komolyabb. Hangulatuk is teljesen más: a kubai salsában a párok mozgása folyamatosan körkörös, így a férfi vezetése, dominanciája nem olyan erőteljes, azonban a new york-inál a férfi sokkal erőteljesebben vezet, hiszen a táncirány vonalmenti. Ebben a stílusban kevesebb a forgás és több a kifejező mozdulat, a dekoráció.

Miért jó, ha salsázol?
A salsa nemcsak egy tánc, a salsa maga az élet. Sokkal több annál, mint lépések és figurák sorozata. A salsa segít abban, hogy megismerd a korlátaidat és ledöntsd azokat. A salsán keresztül képes vagy megvalósítani önmagad, képes vagy azzá lenni, ami valójában vagy. A férfi a vezetés során egy biztos alapot ad a nőnek, a nő pedig felpezsdíti, megfűszerezi a levegőt - mindenki szerepének megfelelően viselkedik. A salsa helyére rakja a dolgokat és valóban képes arra, hogy egy kicsit magad mögött hagyd a szürke hétköznapokat.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!