Díszítsd otthonodat a tavasz virágaival!

Lassan itt a tavasz és virágzásnak indulnak az első tavaszi virágok. Lehet hogy helyenként már előmerészkedett a tavasz előfutára, a hóvirág is, de hogy ne fájdítsam azok szívét, akik nem kertes házban élnek összegyűjtöttem párat, amivel akár lakásunkat is díszíthetjük.

A tavasz első virága a mitológiai gyökerekkel rendelkező nárcisz, melyben -időjárástól függően- már márciustól gyönyörködhetünk. Mintegy 860 nárcisz faj létezik, bár ebből mi inkább csak kisebbeket és nagyobbakat különbözetünk meg, valamint színek szerint -ennyi bőven elég, ha valaki nem kertész.

A történet szerint Narcissus, a szépséges ifjú nem viszonozta Ekho, a nimfa szerelmét, aki bánata belehalt és sziklává változott, csak hangja maradt meg. Aphrodité megsajnálta a nimfát és azzal büntette Narcissust, hogy amikor megpillantja saját tükörképét a vízben szeressen bele. Narcissus megpróbálta megérinteni arcát a víztükörben, de az túl messze volt, így belefulladt a vízbe, holttestéből pedig gyönyörű virágok nőttek, melyet Narcissus után nárcisznak neveztek el. Akik kertes házban élnek, azok Bálint gazda oldalán tájékozódhatnak bővebben, hogy mi is a teendő a nárciszokkal. A jó hír az, hogy a nárcisz évelő, így nem kell minden évben újra ültetni, viszont ugyanezen okból kell jól megfontolni, hogy hova ültetjük.

Érdemes olyan helyre tenni a nárciszokat, ahol később virágzó évelők vannak, így egész nyáron szépen mutat majd a kertünk. De akár örökzöldek mellé is ültethetjük, teljesen zöld környezetben is rendkívül jól mutatnak. Ami pedig a díszítést illeti, válasszunk egyszerű vázát vagy cserepet, hogy érvényesülhessen a virág szépsége. A nárciszokat érdemes nagy számban, lazán csokorba kötve használni, önmagában is szép látvány. Nyugodtan tehetünk közé más virágokat is, például tulipánt, ami még eléri a nárcisz virágzást, vagy akár egy-egy ág örökzöldet is közéjük tűzhetünk. Ne vigyük túlzásba azért, ne legyen túl eklektikus, azt hagyjuk meg a mezei virágoknak.

Egy másik rendkívül kedves tavaszi virág a tulipán, mely szintén évelő, így csak arra kell figyelni, hogy ki ne kapáljuk és hogy jó helyre ültessük. Március-április környékén virágzik, így a nárcisszal együtt szép párt alkotnak. Körülbelül száz faja és több ezer nemesített fajtája létezik.

Perzsiából származik, régi magyar neve pedig tulipánt volt, ami a fárszi tuliban szóból ered, ami turbánt jelent, mivel a tulipán virága hasonlít az iszlám kultúrkörben használt turbánra. A 16. század eleji török hódítások idején terjedt el Európában is, ekkor honosították meg Hollandiában, ami később tulipán nagyhatalommá vált, mivel óriási üzletté nőtte ki magát a tulipántermesztés.

Akkoriban rendkívül jó befektetésnek számított tulipánokkal kereskedni, mivel egy-egy különlegesebb fajtáért akár egy kisebb vagyont is megadtak. Az 1630-as években azonban spekuláció miatt összeomlott a tulipán piac, így rengetegen tönkrementek. Magyarországon a 16. század végén kezdték el termeszteni, azóta pedig több ezer fajtáját nemesítették ki. Különlegessége, hogy kéken kívül bármilyen színű lehet, léteznek olyan sötét lila fajták, melyek már majdnem feketének tűnnek, sőt még zöld fajták is vannak, ezen kívül mintázatuk is rendkívüli változatosságot mutat -forma és szín tekintetében egyaránt. A tulipánnal igen egyszerű dolgunk van, ha díszíteni szeretnénk vele otthonunkat. A legjobban egy keskeny teljesen egyszerű üvegvázában mutat, viszont ügyeljünk arra, hogy a talpa elég széles legyen, mivel a tulipán szára elég vastag, és a fejek is nehezebbek, nehogy felboruljon. Már pár szál is rendkívül dekoratív lehet, akár egy vagy több színben is. A leveleket is nyugodtan fennhagyhatjuk a virágokon, ami egy plusz színt ad a csokrunknak.

A lakásban élőknek jó hírem van, nem csak akkor gyönyörködhetnek a jácintban, amikor tavasszal virágzik a szabadban, de cserépben könnyen lehet tartani, így az ősz beköszönte után is díszítheti otthonunkat. A jácint eredete is a mitológiában keresendő, ugyanis a mítosz szerint Apollón véletlenül megölte kedvesét, Hüakinthoszt, a spártai király fiát. Az ifjú véréből fakadt a jácint, így vált a jácint az újjászületés szimbólumává.

A 18. században rendkívül népszerűvé vált, így ekkor több, mint 2000 fajtáját nemesítették ki Hollandiában, mindössze 3 fajból. Több színben és formában létezik, így dekorációnak is kiválóan megfelel. Kis áttetsző vázákat válasszunk, hogy a szárak is érvényesülhessenek, mindegyikbe tehetünk más-más színt, így dekorálva az asztalt, vagy akár egy színt is választhatunk, amit egy kupacba rendezünk. Levelekkel együtt is nagyon szép, de tehetünk közéjük pár szál barkát is. Ügyeljünk arra, mindegyik virágnál, hogy mielőtt vázába rakjuk, ferdén vágjuk le a szárát, így több vizet tud felvenni, valamint ha egy darab ezüstöt teszünk a virágvízbe, akkor az tovább eláll.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!