Csináld magad! - Hímzés

A magyar népművészetben nagy hagyományai és jellegzetes motívumai léteznek a hímzésnek. Cikkünkből most részletesebben megismerkedhetsz ezzel a technikával.

A hagyományok
A magyar vidéki háztartásokban még ma is találkozhatunk saját készítésű hímzett terítőkkel, sőt, még akadnak olyan helységek, ahol még mind a mai napig ápolják a hímzés hagyományait. A különböző motívumok tekintetében több féle stílus és minta létezik. A társadalmi csoportok alapján megkülönböztethetőek úgynevezett népi és úri hímzések.

Ez a két csoportosítás annak köszönhető, hogy a különböző társadalmi rétegek más-más anyagokat használnak – minőségi szempontból értendő tehát leginkább az eltérés. Az úri hímzés során drágább alapanyagokat használnak, mint például bársony, fonalak esetében pedig olykor selyemre is hímeznek.

 

Milyen módszerek állnak rendelkezésre?
Hímezni kézzel és varrógéppel is lehetséges. Ugyan a kézi hímzéshez sokkal több energiára, türelemre van szükség, azonban ezek a darabok szinte mindig mutatósabbak. A hímzést készíthetjük úgy, hogy a kívánt felületre előre megrajzoljuk a később hímzendő mintát, emellett létezik egy másik módszer is, ennél az alapanyag szálait számolnunk kell. Az utóbbi technikához tartozik például a gobelin készítése, illetve az úgynevezett keresztszemes hímzés is.

 

Milyen fonalak és felületek közül válogathatunk?
A hímzési felületek lehetnek különböző vászon- vagy pamutanyagok, kivételesebb esetekben pedig selyemre történő hímzéssel is találkozhatunk. A hímzőfonalak többnyire pamutból, gyapjúból vagy selyemből készülnek, azonban fémfonalas technikákhoz arany- és ezüstszálakat is használnak.

 

Minták, motívumok
Kis hazánkban több féle mintával, kombinációval találkozhatunk – tájtól, szokásoktól függően. A díszek színei alapján megkülönböztetünk olyan díszeket, melyek kizárólag csak fehér fonállal készültek, illetve akadnak kifejezetten színes darabok is.

A hímzett minták elhelyezkedhetnek az anyag szélén, közepén, azonban beteríthetik a teljes terítőt, párnahuzatot vagy egyéb felületet. Az alapanyagokra különböző minták kerülhetnek, mint növényi motívumok (virágok, ágak), állatok, vagy akár geometriai alakzatok is.

 

Öltési technikák
Különböző öltésmódszerek szolgálnak a kézi hímzések elkészítéséhez. A laposöltés előnye, hogy a fonalak lazán illeszkednek a felülethez, így dúsabb hatást, szebb látványt kölcsönöznek. A keresztszemes technikánál a laposöltést veszik alapul, azonban itt a szemek egymást keresztezik. A láncöltés során ívelt, indaszerű minták készülnek, a szálvonásos módszer használatakor pedig becsavarást, beszövést alkalmaznak, s jellemzőek a csipkehatású motívumok is.

A hazai minták tájegységenként változóak, a legismertebb hímzések között szerepelnek például a kalocsai, a kalotaszegi, a kunsági, a matyó vagy a palóc motívumok.

A különböző öltési technikákat variálni is szokták. A különböző módszerekről, ötletekről részletesebben is megismerkedhetsz hobbiboltokban kapható, speciális füzetekből, valamint a lentebb mellékelt videó is segítségedre lehet.

 

 

Szólj hozzá Te is!