Csináld magad! - Batikolás

Lakásodat díszítheted kézzel készített darabokkal. Segítségül bemutatunk egy érdekes textilfestő technikát, a batikolást.

A batikolás – vagy más néven viaszrajzolás – technikájával terítőket, függönyöket, kendőket, faliképeket készíthetsz, színesíthetsz. Különösebb kézügyességre nincs tulajdonképpen szükség a batikolás esetében, hiszen az esetleges hibák, az elcsöppent festék még érdekesebbé tehetik az alkotást. A batikolás hagyománya több ezer éves, a Távol-Keleten még ma is létező népművészet. A szó maga jávai eredetű, jelentése: ír, rajzol. Egyes távoli országokban az asszonyok saját kezükkel díszítik ruhadarabjaikat. A jávai batikolás színei közé a sárgásbarna, a sötétkék és a vörös tartoznak. Ezek kombinációit használják fel az anyagok színesítésére.

 

Eszközök és anyagok
A különböző eszközöket megvásárolhatjuk hobbiboltban is, azonban nem szükségszerű valamely művészellátót felkeresnünk, hiszen ehhez a technikához otthonunkban is találhatunk olyan anyagokat, melyeket fel tudunk használni.

Első lépésként a legfontosabb, hogy találjunk egy megfelelő textildarabot. Fehér vagy világos színű, minta nélküli pólóra, lepedőre, párnahuzatra lehet szükségünk – attól függően, hogy mit szeretnénk díszíteni. Ha háztartásunkban nem találunk olyan anyagot, melyet felhasználhatnánk, beszerezhetünk például különböző lenvászon vagy selyem darabokat is. Azonban arra vigyázzunk, hogy anyagunkban ne legyen sok a műszál, ugyanis az nem alkalmas batikolásra.

A viaszoláshoz szükséges továbbá gyertya vagy háztartási üzletben kapható padlóviasz, azaz paraffin. Dolgozhatunk méhviasszal is - de ez utóbbi többnyire csak méhészeknél vásárolható.
A viasszal batikolt anyagon hajszálvékony, finom erezés bontakozik majd ki, a parafinnal fedetten pedig a törések erősebbek lesznek. A forró viaszt vagy paraffint leginkább ecsettel tudjuk felvinni a felületre.

Ruhafestéket hobbiboltban vásárolhatunk – különböző színárnyalatokban. Ezeket keverhetjük is egymással. Végső lépésként el kell majd távolítanunk a paraffint, ehhez újságpapírra és vasalóra is szükségünk lesz. A festékeket műanyag tálban elkészíteni a legmegfelelőbb, a kezünket pedig lehetőleg gumikesztyűvel védjük kikeveréskor.

 

A technika
A kiválasztott anyagot alaposan mossuk ki, szárítsuk meg, valamint vasaljuk át. A díszítőmotívumot ezután meg kell terveznünk – a népművészet motívumaiból is meríthetünk ötleteket. Azonban kezdőként egyszerűbb formákat célszerű választanunk, mint körök, vonalak, pöttyök. Ezek váltogassák egymást szabályszerűen. A batikolást leíró konkrét technikáról olvashatsz hobbiboltokban kapható füzetekből, de a következő videó is szemlélteti a textilfestő módszert!

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!