Bevált praktikák foltok ellen

Most, hogy beköszöntött az ősz, itt az ideje egy alapos nagytakarításnak, melynek során a lakásban található apró foltoktól, elszíneződésektől is meg kell szabadulnunk. Következzen pár bevált házi praktika!

Vízcseppek nyoma ellen
Előfordul, hogy alátét nélkül tesszük le a poharat a fabútorokra és a lecsapódó vízcseppek nyomot hagynak. Egy puha és nedves kendő illetve egy kis fogkrém csodákra lehet képes, ám ha makacsabb folttal állunk szemben a szódabikarbóna is hatékony megoldás lehet. Az igazán erőteljes szennyeződések ellen egy kevés majonéz, vaj és hamu keveréke lehet az ideális megoldás, melyet egy nedves törlőkendő segítségével kell bedörzsölni és átfényezni vele a foltos felületet.

Üvegasztal
A kényes felületű üvegasztal is gyorsan maszatolódik, hamar kisebb karcolások keletkezhetnek rajta. Az ablaktisztító folyadékok helyett facsard rá egy citrom levét az üvegfelületre, majd papírtörlő segítségével töröld át vele az asztal felületét. A kisebb karcokat egy kevés fogkrém nedves törlőkendővel való bedörzsölésével enyhítheted.

Bor és viasz a bútoron
A fényezett, kezelt felületű bútorokkal már nem kell annyira kesztyűs kézzel bánnunk. Ha a szekrényen vagy a fotel karfáján csak utólag vennénk észre egy borfoltot, akkor forrósítsunk fel egy zsemlét, majd addig dörzsöljük vele a foltot, míg el nem tűnik.

A gyertyákról lecsöpögő viasz esetében sem kell kétségbe esni, de mindenképpen kerüljük el, hogy felkaparjuk a viaszpecsétet, hisz könnyen megkarcolhatjuk a bútor felületét. Hajszárítóval lassan melegítsük fel a viaszt, amit egy zsebkendővel folyamatosan töröljünk le, majd ecetes vízzel töröljük át a folt helyét.

Szőnyeg
A háztartások egyik legveszélyeztetettebb kiegészítője a szőnyeg, mely könnyedén kiéghet, boros vagy tintás lehet. A kiégett terület egy kevés ragasztó és egy csipesz segítségével helyrehozható, hisz a megritkult részre egy sérülésmentes helyről pótolhatunk pár szálat. Ha pótoltad a szálakat, a kezelt részre terítsd egy papírtörlőt, majd pakolj rá nehezéket, például egy nehéz könyvet. A vörösbor foltokat só és víz segítségével tüntethetjük el, míg a tintát langyos tejjel tudjuk kiszedni a szőnyegből.

Zsírfolt
A friss zsírfolt egy kevés sóval vagy hintőporral eltávolítható mielőtt makacsan beenné magát a szövetekbe. A samponnal vagy mosogatószerrel bekevert langyos víz és egy kevés súrolás segíthet megszabadulni a régebbi szennyeződésektől is.

Szólj hozzá Te is!