Az időseknek nagyobb az érzelmi intelligenciájuk

Mikor érjük el az érzelmi intelligenciánk csúcspontját? Egy kutatás, ami arra kereste a választ, hogy a korral hogyan változnak érzelmi reakcióink.


Erre próbált magyarázatot adni egy új új pszichológiai kutatás, ami szerint az idősek nagyobb az empátiájuk az elesettek és kevésbé szerencsések iránt, mint a fiataloké. Valamint sokkal inkább képesek stresszes, kellemetlen szituációkban a dolgok jó oldalát megragadni.

"Érzelmi intelligenciánk a hatvanas éveinkre éri el csúcspontját, ezért az idős emberek egy munkahelyen a közösség "kovászaiként" működhetnének. Egyre inkább úgy tűnik, hogy idővel a társas kapcsolatok és a másokról való gondoskodás válik a legfontosabbá az életben. Úgy vélem, hogy az evolúció idegrendszerünket úgy alakította ki, hogy idős korra érik meg igazán a társas kapcsolatokra és tevékenységekre" nyilatkozta Robert Levenson kutatásvezető.
 

A kutatásban 20, 40 és 60 éves korosztály vett részt és egy közömbös, egy szomorú és egy felháborító filmrészletre adott reakcióit vizsgálták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyire képesek érzéseiket kontrollálni, mennyire tudnak nehéz helyzetekben a pozitív dolgokra koncentrálni, és mennyire tudják érzelmeiket elnyomni. Miközben a résztvevők a filmeket nézték, mérték a vérnyomásukat, a pulzusukat, verejtékezésüket és légzésüket.
 

Az érzelmek elfedésében mind a három csoport hasonlóan teljesített.Egy pár hónappal ezelőtti kísérletben ugyanez a kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az életkorunk, hogy mennyire érzékenyen reagálunk a szomorú eseményekre.
 

A résztvevők akkor is 20, 40 és 60 évesek voltak, és akkor is filmekből mutattak be részleteket. A kutatás eredményei szerint az időseket sokkal jobban megérintették a szomorú jelenetek, sokkal érzékenyebben reagáltak a veszteségre. A szomorú történésekkel kapcsolatos nagyobb érzékenység azonban nem jelent depresszióra való erősebb hajlamot , hangsúlyozta a kutatásvezető.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!