Az éjszakai munka növelheti a rák kialakulását

Az éjszakai állatokat azért hívják így, mert természetüktől fogva éjszaka „élnek". Az ember viszont olyan élőlény, aki csak szeretne „éjszakai" lenni. Alapvető különbség a kettő között az, hogy amíg az éjszakai állatoknak semmilyen negatív következménnyel nem jár életmódjuk, addig az embernek az „éjszakázás" károsítja az egészségét.

Kutatások megállapították, hogy az éjszakázás nemcsak elhízáshoz, de rákos megbetegedéshez is vezethet. Azok akik gyakran éjszakáznak sokkal több kalóriát vesznek magukhoz, mint azok akik korán lefekszenek, hisz a szervezetünk az ébrenlét során folyamatosan igényli a tápanyagpótlást, főleg ha szellemi vagy fizikai munkát végzünk az éjszaka közepén. A megállapítások szerint azok, akik éjszakánként nassolnak, de nem ellensúlyozzák ezt megfelelő mennyiségű mozgással havonta akár egy kilót is hízhatnak.

A rákos megbetegedést egy melatonin nevű hormonnal hozták összefüggésbe, pontosabban ez a hormon akadályozza meg szervezetünkben a tumor fejlődését. Ezen hormon termelődésének függvénye, hogy az ember éjszaka, sötétben, a mélyalvás fázisában legyen, hiszen ekkor szabadul fel. Ezt a folyamatot akadályozzák meg azok, akik éjszakai munkát végeznek. Elsősorban nővérek, ápolók és repülőgépek személyzetét vizsgálták. A Rákkutatási Intézet felmérései szerint a sötédedés után munkát végző nők és férfiak körében, gyakoribb az előfordulása a mell- és prosztatarákos megbetegedéseknek. A WHO nem állítja, hogy az éjszakai munka önmagában rákkeltő, de egyéb rizikótényezőkkel együtt többszörösére növeli a kockázatot.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!