Az árnyak hősei


Gyermekcipőben egy új táncműfaj: ismerd meg a sötétségben a világosságot.

nagetiv varietAdott egy vászon, homogén testek, és egy villanykörte, ami rávilágít az igazságra. Arra az igazságra, amit első látásra talán szemfényvesztésnek találunk. Magyarországon talán kevésbé ismert színházi műfaj, az árnyék-táncszínház, ami az utóbbi időben, kishazánkban is egyre népszerűbb lett.

Jelenleg két ismert társulat műveli ezt a műfajt, a  Pilobolus shadow dance USA-ból, és a Negatív Varieté Magyarországon. A Pilobolus előadásaik már szerepeltek a televíziós reklámokban, az Oscar gálán, és önálló produkcióként.  Az utóbbi, pontosan egy éve alakult, Moholy Nagy László Nagyváros Dinamikájára című filmváza alapján, ami már felnőtt és gyermek előadásként is láthatott a közönség.

Mi is ez pontosan?pilobolus
Szépvölgyi Viktória fiatal rendező egy árnyék-táncszínházat hozott létre, mely egy 7x5 méteres vásznon jeleníti meg Moholy első filmes művét, ahol nyolc táncosnő árnyéka és különböző világítótestek együttes látványa érteti meg velünk a darab témáját.  Mikor elfoglaljuk a helyünket, olyan érzés fog el minket mintha egy moziba ültünk volna be, éppen csak a popcorn és az üdítő hiányzik a kezünkből.

Majd a sötétségből felkúszik Zságer Balázs (Zagar) szimfonikus-elektronikus zenéje, és egy óriás villanykörte kezd izzani a szemünk láttára. Itt már érezzük, ez nem egy hétköznapi előadás. A darab különlegessége, hogy minimálisak a használt technikai, eszközök táncosok testéből alakulnak ki.

Hogyan lesz nyolc testből autó, markológép, vagy oroszlánfej?
A bűvészek sem fedik fel soha titkaikat. Látogass el egy előadásukra és hagyd,  hogy téged is elvarázsoljanak.

 

Szólj hozzá Te is!