Árulkodó testbeszéd - a hazugság jelei

Vannak tipikus jelek, mozdulatok, arckifejezések, melyek együtt járnak a hazugsággal. Te felismered, ha valaki hazudik?

A hazugság

A hazugságnak többféle okai lehetnek: megdicsérünk valakit, hogy megkedveljen minket,  mert jobb színben szeretnénk feltűntetni magunkat, mert nem akarjuk a másikat megbántani, és még sorolhatnám az okokat. Sokan azt mondják, hogy egyszerűbb, ha elferdítik az igazságot, sőt talán nem is lennének barátaik, ha nem hazudnának. Tényleg így lenne? Ennyire ne bírnánk elviselni az igazságot? Talán. Hisz az emberek nagy többsége nem veszi jó néven a kritikát.

Viszont nagy különbség van hazugság, és hazugság között. Mert apróbb hazugságoknak nem kerítünk túlságosan nagy jelentőséget, mivel mi rossz van abban, ha megdicsérjük a rég nem látott nénikénk haját? De vannak olyan hazugságok, amelyek súlyos következményekkel járhatnak. Például adódhat, olyan helyzet is, hogy valaki azért hazudik, hogy kárt okozzon nekünk, vagy párunk ver át minket, így hát jobb, ha odafigyelünk néhány árulkodó jelre:

Jelek

A hazugság jele lehet, ha az illető habozik pár másodpercet, mielőtt válaszol, hiszen az igazság hamarabb eszünkbe jut, mint a hazugság. Persze más a helyzet a rutinos hazudozókkal, akik már jó előre felkészülnek, Őket nehezebb lebuktatnunk, de nem lehetetlen. Mivel, ha egy dologba hazudunk, akkor azt több dologgal kell alátámasztani, így a hazugság olyan lesz, mint a kártyavár, ha egy momentumról megfeledkezünk, akkor az egész összedől.

Hazugság jele lehet, ha partnerünk magasabb hangon beszél, és az arca kissé megmerevedik, szája kiszárad, és a kezével babrál. Ha egy történet sántít, ismételtesd el többször, és figyelj a részletekre, ha hazugság, akkor a történetek között ellentéteket fogsz felfedezni. Gyanús lehet a „csak”, és „mindössze” szavak alkalmazása, gondoljunk a „Csak barátok vagyunk”, vagy a „Csak öt percet voltam ott” mondatra.

Testbeszéd

Szintén a hazugság jele lehet, ha beszéd közben száját gyakran megérinti, vagy szája felé kap, ez még egy gyerekkori beidegződésből maradhatott fent, hiszen a gyerekek, ha valami csúnyát mondanak, vagy füllentenek, a kezüket a szájuk elé kapják. A hangerő megnövekedése, és a beszéd felgyorsulása is arról árulkodhat, hogy sántít a történet, továbbá a szemkontaktus kerülése, főleg a tekintet hirtelen elkapása, és a nem spontán kialakult mosoly is a hazugság jele lehet.

A feszült testtartás, a keresztbe rakott lábak, a sok pislogás, és az eltúlzott gesztusok is arra utalnak, hogy hazugság van a háttérben. A lefelé forduló, gyakran ökölbe záródó tenyér annak a jele, hogy nem tárulkozik ki, valamit elhallgat vagy elferdít partnerünk. Pinocchio-nak nem véletlenül az orra nőtt hazugság közben, hiszen a hazugság okozta stresszhelyzetben, valóban megduzzad az orrunk.

Ha a hazugságot nem is védhetjük ki, de azt igen, hogy mi magunk ne hazudjunk, hiszen minden kapcsolatnak az őszinteség az alapja, és ha a bizalom elveszik, akkor az, visszafordíthatatlan károkat okozhat.

 És különben is: „A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”

Oldalak

Szólj hozzá Te is!