Ájurvédikus, hűsítő tippek forró fesztiválokra (Recepttel!)

Az ősi védikus szentírások számos filozófiai és teológiai tény mellett, igen sokat foglalkoznak a helyes életvitel kialakításának lehetőségével, a testi és lelki, mentális és pszichés egészséggel is.

A legnagyobb nyári forróságban nemcsak a test, a szív és a tüdő terhelődhet, hanem mentálisan, idegrendszerileg is elfáradhatunk. Nagyon fontos ebben az időszakban, hogy megfelelően táplálkozzunk és megfelelő önfejlesztő folyamatokkal kiegyensúlyozottabbakká váljunk, mert ezáltal, egészségesebbé válik szervezetünk és jobban viseli az időjárási megterhelést, kánikulát, frontokat.

Különösen nagy szükség van erre a mérsékelt égövben, ahol négy, manapság meglehetősen szélsőséges évszak váltogatja egymást, a téli és nyári csúcshőmérsékletek között ugyanis akár 60 Celsius fok különbség is lehet, ehhez kell alkalmazkodnunk évenként.

A forróság elviselésében több dolog is szerepet játszik. Az egyik a megfelelő öltözék megválasztása, amely – mint azt mindenki jól sejti – lehetőleg világos, pamut vagy géz, laza, lenge textília kell legyen. Fontos az is, hogy a magas UV-sugárzás végett óvjuk szemünket megfelelő napszemüvegekkel és bőrünket is a leégéstől. Ezért bár a forróságban akármilyen elviselhetetlen is, érdemes magunknál hordani egy fehér pamut kendőt, amelyet akár bevizezve a szabadon hagyott bőrfelületekre teríthetünk. Az is nagyon fontos a forróságban, hogy a milyen ételeket fogyasztunk.

 

A helyes emésztéshez mindenképpen szükség van fűszerekre
Ez ugyanis csak akkor képes fennmaradni, hogyha a gyomor hőfoka a kinti hőmérséklet fölött van, ezért is fogyasztanak a mediterrán és forró övi vidékeken annyi csípős és fűszeres étket. Ugyanakkor egyensúlyban kell tartani szervezetünk hőháztartását, elegendő a legnagyobb déli melegben fűszeresen étkezni, reggel és este inkább azok megvonása szükséges, hogy testünk ne termeljen felesleges hőt. Az emésztés során egyébként akár 1-1 fokkal meg is emelkedhet testhőmérsékletünk, ezért ilyenkor kerüljük a napot, árnyékban, de világos részen étkezzünk.

 

Hűsítő ételek
A leghűsítőbb ételek a tejtermékek, ám magának a tejnek fogyasztását az Ájurvéda inkább csak melegítve ajánlja. A nyári melegben ezért kedvezőbb, ha túrót vagy joghurtot veszünk magunkhoz. Ezzel viszont sajnos könnyen csapdába eshetünk. A tejes ételekről többnyire édességek jutnak eszünkbe és desszerteket veszünk magunkhoz, pl. fagyit, pudingot vagy túrókémet.

A cukor viszont nemcsak, hogy hízlal, hanem sajnos tovább emeli a belső hőt, ezzel ellentétes hatást elérve, túlmelegítve a szervezetet. A túl sok cukros étel a napon akár hőgutához is vezethet. A tejtermékekből ezért igyekezzünk natúr, diétás ételeket készíteni, pl. zöldfűszeres túrókrémet, tejfölös kenyérlángost, joghurtos uborkasalátát, stb. A bélfalat bevonó tejet kerüljük az ebéd vagy az a körüli főétkezések közben.


Felszámolás a súlyfelesleggel
Azon sem szabad meglepődnünk, hogy nyáron 11 óra magasságától egészen késő estig, a legforróbb időszakban a túlműködő agni (vagyis emésztés tüze miatt) jobban éghet gyomrunk, vagy savasodhatunk. A pitta elmozdulását megakadályozhatjuk, ha helyesen választjuk meg az étel mennyiségét, nem „madár adagot” eszünk, de nem is tömjük túl magunkat. Ez ugyanis puffadáshoz vezetne. Szintén fontos, hogy a vizet, különösen a jéghideg vizet, ami éppen úgy égeti a torkot és gyomrot, mint a forró étkek, ne egyszerre, zúdítva fogyasszuk, hanem apránként fél poharanként vegyük magunkhoz, a rendszerességet megtartva. Szintén fontos, hogy az emésztés során, főként az ebéd után, azonnal ne vegyünk fürdőt, mert ez megfojtja a belső tüzet, hanem várjunk azzal 1-2 órát. Mindezeket szem előtt tartva, kielégítő emésztést érhetünk el, amely kedvez a súlyfelesleg felszámolásának is. A nyár folyamán egy kis úszással, sétával, túrával, vagy kerékpározással kiegészítve a természetes izzadás és tisztító folyamatok által megfelelő alakot, jobb egészségügyi állapotot érhetünk el.

 

Idén ismét megrendezik a Krisna-völgyi Búcsút, a somogyvámosi ökofalu legnagyobb nyári fesztiválját, ahol színes programválasztékkal várják az érdeklődőket a szervezők. A fesztiválon, mint általában a Krisna-tudatos kultúrában, nagyon nagy hagyománya van az egészséges ételek elkészítésének, Istennek való felajánlásának és fogyasztásának.

A helyi konyhakultúrába nem csak belekóstolhatunk, hanem el is leshetjük titkait, trükkjeit, szabadtűzi főzések során, mini workshopokon. A legfinomabb nyári grill ételek mellett édességek, vegán nyalánkságok és laktovegetáriánus finomságok is terítékre kerülnek. A 3 nap során talán éppen lesz mód mindent végigkóstolnunk. A Búcsúban főként vegán ételeket kóstolhatunk, de lakto-vegetáriánus ételek is felszolgálásra kerülnek, amelyek különlegessége, hogy a helyi tejgazdaságból származó, erőszakmentes, megfelelő módon tartott tehenek tejét használják csak fel. Cikkünk végén recepteket tettünk közzé, hogy addig is kipróbálhass néhány egyedi fogást!

Hűsölj velünk a Búcsúban!

Oldalak

Sztárok
A francia színész idén novemberben tölti a 89-et, friss fotót pedig már rég láthattunk róla, most azonban lánya, Anouchka a minap reggelizés közben örökítette meg legendás édesapját, a felvételt...
Sztárok
Andy Vajna özvegye nagyon sokáig küzdött a legfőbb álmáért, de úgy néz ki mindennek vége. Egy orvos azonban bíztatja Palácsik-Ráthonyi Tímeát.
Lifestyle
Az internet már jó ideje velünk van, a magyar kormány azonban most megváltoztatna néhány dolgot. Meglátjuk, hogy véghez viszik-e!