A nagy szaloncukor teszt

A Karácsony közeledtével mindenki beszerzi az ünnep egyik elengedhetetlen kellékét, a szaloncukrot. A hipermarketek polcain óriási kínálattal találjuk szembe magunkat, ezért nehéz a döntés, melyiket válasszuk a csillogó papírba csomagolt bonbonok közül. A Femcafe.hu szerkesztősége letesztelte, hogy mire érdemes pénzt áldozni.

Szaloncukor tesztünkben a klasszikusabb ízektől haladtunk a különlegesebbekig, melyeket 10-es skálán pontoztuk, majd átlagoltunk. A szerkesztőségben egy-egy szaloncukor igen szélsőséges reakciókat tudott kiváltani, ugyanis volt olyan termék, ami valakinek nagyon ízlett, míg más ugyenezt a legrosszabbnak ítélte. Az eltérő ízlések ellenére tesztünknek vannak győztesei és vesztesei is. Íme!

 

Marcipános szaloncukor

Szamos

Íz: 8,5 pont
Ettől a márkától nagyon sokat vártunk, és ezeknek az elvárásoknak közel meg is felelt. Íze a „pont jó” jelzőt érdemelte ki, ugyanis édes, de nem émelyítő. Finom illata is ezt a tökéletes ízvilágot sugallja. Állaga enyhén száraz. Színe pedig enyhén sárgásabb, mint amit egy marcipános szaloncukornál megszoktunk.

 

Csomagolás: klasszikus, elegáns, igényes. Különlegessége, hogy a papíron megtalálható a cég logója, mely esztétikus külsőt kölcsönöz a terméknek. Szívesen feltennénk mi is a fára.

Ár: 4997 Ft/Kg
Tápérték 100 grammban:
nincs adat

Bár a marcipános szaloncukrok közül ez a legdrágább, de ez is rendelkezik az legfinomabb ízharmóniával, nem beszélve az igényesen elkészített csomagolásáról, amely szép éke lehet a karácsonyfának.
 

Milka

Íz: 6,5 pont
A Milka szaloncukor tesztjénél teljesen eltérő vélemények születtek, a szerkesztőség két pártra szakadt. A szaloncukor tejcsokoládéval van bevonva. A marcipántöltelék krémes állagú, valaki szerint íze tojásos. A tejcsoki bevonat magában is nagyon finom, de összességében többet vártunk.

 

Csomagolás: nagyon kommerszre sikerült, csupán egy fokkal jobb, mint az alacsonyabb minőségű szaloncukroké.

Ár: 4434 Ft/Kg
Tápérték 100 grammban:
465 Kcal

Alig olcsóbb, mint a Szamos szaloncukor, de a szerkesztőség kevesebb pontot adott rá. Bár ízre finom, többet vártunk mind a csomagolást, mind pedig az ízvilágot illetően.
  

Bonbonetti

Íz: 6 pont
Közepesen édes, finom. Utóíze enyhén rumos. Állaga kellemesen lágy, ennek ellenére morzsolódik.

Csomagolás: ezzel kapcsolatban az volt a legfeltűnőbb, hogy nehezen lehetett kicsomagolni a szaloncukrot. Távolról szemlélve még akár a szép jelzővel is illethetjük, de közelebbről ez már nem igaz rá.

Ár: 1802 Ft/Kg
Tápérték 100 grammban:
468 Kcal

A marcipános szaloncukrok közül összevetve az árat és a termék minőségét, a Bonbonetti szaloncukor a legjobb választás. Ára nem túlzottan magas, ennek ellenére íze finom, kielégíti elvárásainkat.

 

Csengettyű

Íz: 3,5 pont
Itt egyöntetűen megszavaztuk, hogy a szaloncukor túl édesre sikerült. Ízére leginkább az aroma íz jellemző. Volt olyan kollegánk, akinek kifejezetten ízlett.

Csomagolás: nem elégítette ki szerkesztőségünk szépérzékét.

 

Ár: 1647 Ft/Kg
Tápérték 100 grammban:
422 Kcal

Az ár az alsóközépmezőnyt képviseli, amivel a szaloncukor íze és csomagolása is harmóniában van.

 

First Price Lédig (Auchan)

Íz: 3 pont
Erre a szaloncukorra az a közmondás igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. A marcipános ízvilágot meg sem közelíti. Nagyon édes, nem tudtuk eldönteni, hogy íze inkább a vajkaramellára vagy a gesztenyére hasonlít-e. Állaga olyan, mintha már tavalyi lenne.

 

 

Csomagolás: a giccses szó jellemzi a legjobban, ami nem mindenki számára negatívum, hiszen a karácsonyi időszakban gyakran tettenérhető. Abban nem értettünk teljesen egyet, hogy gagyi vagy aranyos a csomagolása.

Ár: 879 Ft/Kg
Tápérték 100 grammban:
nincs adat

Az Auchan szaloncukornak ára tükrözi a minőségét, sem ízre, sem pedig állagra nem közelíti meg a drágább márkák színvonalát.

 

Összegzés:
A marcipános szaloncukrok közül a szerkesztőségünk tagjai a Szamost ítélték a legjobbnak, klasszikus csomagolásával, finom illatával és kellemes ízvilágával mindenkit levett a lábáról. Míg a legrosszabb jelzőt az Auchan szaloncukor kapta, amit nem sokkal előzött meg a Csengettyű márkával fémjelzett édesség.

 

A következő oldalon a kókuszos és a különleges ízű szaloncukrok tesztjét olvashatod!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!