A legjobb filmes gonoszok

Mindig mindenki csak a filmek hőseiről beszél. De mi a helyzet a gonoszokkal? 

Talán nem is gondolunk bele, de bizony már egészen kiskorunkban igazi, vagány filmes gonoszokkal szembesülünk a moziban. 

Ki ne rázkódna össze az ördögi Szörnyella De Frásztól, aki édes kis dalmatakölykökből akar magának bundát készíteni? Sokan először az Óz, a nagy varázsló alatt ijednek meg igazán, mikor meghallják a gonosz nyugati boszorkány ördögi kacaját, amivel a kedves kis Dorothy-t és kutyusát, Totót fenyegeti. 

Bizonyos filmeket meg sem kell néznünk, hogy álmunkból fölkeltve is kapásból felismerjük fő gonoszukat. Darth Vaderről mindenki tudja, hogy fekete maszkot visel, hogy átállt az erő sötét oldalára, hogy furán lélegzik, és hogy ő Luke Skywalker apja. 

Freddy Krueger összeégett arcának és fekete-piros pulcsijának puszta látványa is elég hozzá, hogy kirázzon minket a hideg, még akkor is, ha esetleg soha nem láttuk a Rémálom az Elm utcában című filmet. Ha pedig láttuk is, akkor egy darabig lehet ,hogy némileg félve hajtjuk rá a fejünket a párnára elalvás előtt. (Itt az eredetire, nem pedig a kevéssé meggyőző új feldolgozásra kell gondolni)

Van a gonoszoknak egy külön kis csoportja is, a pszichológiai esetek. Illusztris társaságot találunk ebben a kategóriában. Bevonult a filmtörténeti klasszikusok közé például Jack Nicholson őrült tekintete, amint épp egy baltával tör magának utat a falon át, a Ragyogás egyik jelenetében, 

De itt találjuk Kevin Spacey, a Hetedik-ben megformált karakterét is. A pszichopata gyilkos a hét főbűn alapján gyilkolja sorra áldozatait, alaposan feladva ezzel a leckét a rendőrségnek. 

Elmondhatjuk, hogy gonosznak lenni pedig igen kifizetődő. Bizonyosan a magas gázsik tekintetében is, de a kritikusok is előszeretettel részesítik díjesőben a negatív hőst alakító színészeket. Ott van például Anthony Hopkins, aki Hannibal Lecter eljátszásáért nyerte el az Oscar-díját. Sokak szerint a leggonoszabb gonosz mindezidáig Hopkins emberevő figurája a Bárányok hallgatnak-ban. Heath Ledger is brillírozott a Joker szerepében a Sötét Lovagban. Szegény már nem érhette meg, hogy átvegye az Oscarját érte, ezt a családja tette meg helyette. 

És persze nem szabad megfeledkezni a nem emberi gonoszokról sem. A listán helyet követelnek maguknak a Világok harca földönkívülijei is, akik válogatás nélkül mészárolják a Föld lakosságát. 

Csakúgy, mint Steven Spielberg egyik leghírhedtebb teremtménye, az óriási fehércápa is. A Cápában a címszereplő nem jut el olyan hatalmas területekre, mint a marslakók, de ennek ellenére intenzíven tizedeli a tengerparton nyaralókat. Annak ellenére, hogy a mai technikához képest sehol sincsenek a Cápa trükkjei, a nagyszerű rendezésnek, és a feszültséget szülő zenének hála, nincs is szükségünk valami high-tech cápára, hogy féljünk a film alatt. 

Ha a filmtörténet összes gonosztevőjét fel szeretnénk sorolni, meglehetősen sokáig tartana. De a kútból kimászó kislány (Kör), az elszántan gyilkolászó játék baba (Gyerekjáték) és a rózsaszín plüss maci (Toy Story 3) után erősen valószínűsíthető, hogy a filmalkotók bárkiből és bármiből negatív hőst tudnak varázsolni. 

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!