A Közel-Kelet finom aromái - Tényleg káros a vízipipázás?

A vízipipát Afrikában állítólag már Kolumbusz előtt is használták, mások szerint Indiából ered, mindenesetre Kis-Ázsiában, az arab országokban régóta nagy népszerűségnek örvend. Manapság pedig nálunk is hódít, sok társaságban már a házibulik, vagy egy egyszerű hétvégi összejövetel kihagyhatatlan kelléke. Ezenkívül pedig számos teaházban élvezhetjük a vízipipázást, és külön erre kialakított helyek is vannak. De valóban egészségtelenebb ez, mint a dohányzás?

A vízipipa bonyolult szerkezet, működését sokszor még azok sem tudják pontosan leírni, akik rendszeresen használják. Alul van egy gömbölyű edény, ez a víztartály, ebből lóg ki a pipa teste. A felső végén gumitömítéssel záródik a dohánytölcsér, ebbe kell pakolni a tetszőleges ízesítésű dohányt, alatta pedig a tálca, mely a lehulló parazsat gyűjti össze. A füstöt egy ruganyos csőből kell szívni. Manapság szebbnél szebb vízipipákat lehet vásárolni, kicsit vagy nagyot, a kézzel készítettől a kövekkel díszített darabokig a választék hatalmas.

Mitől káros?
Egyértelmű, hogy a vízipipázás nem egészséges, hiszen a dohányzás egy formája. E során szén-dioxid, és legalább annyi, egyes vélemények szerint több szén-monoxid kerül a tüdőbe, mint cigarettázás közben. Egyetlen slukk is elég belőle, hogy megszédüljünk, majd elzsibbadhatnak végtagjaink is, hiszen kiszorítja a vérből az oxigént. Ha a szédülés után nem hagyjuk abba a pipázást, fejfájást, gyengeséget tapasztalhatunk, ez már egy kisebb szén-dioxid mérgezés eredménye.

A vízipipa füstje nagymennyiségű nikotint is tartalmaz. Emiatt – egyes véleményekkel ellentétben – okozhat akár függőséget is. Emellett szakértők szerint a beszívott füstben vannak – a szén-monoxid mellett – más mérgező anyagok is, például nehézfémek, és néhány rákkeltő anyag is.

Rosszabb, mint a cigaretta?
Ezzel kapcsolatban nagyon eltérőek a vélemények, de azért megjelent már sok alaptalan rémhír, néhány tévhit a vízipipázással kapcsolatban. Orvosok erősítik meg, hogy a vízipipázás kevésbé egészségtelen, mint a cigaretta. A sodort cigaretta papírja égés közben ugyanis sokkal több káros, rákkeltő anyagot bocsát ki, mint ami vízipipázás során szóba jöhet.

Emellett a cigaretta a dohányt nagyon magas hőfokon égeti, és a füst forrón kerül a szervezetbe, csak egy rövid szűrőn keresztül megy át, ami nagyban hozzájárul a torok és száj rákos megbetegedéséhez. A vízipipa esetében azonban ez sokkal kisebb veszélyt jelent, itt ugyanis a füst hosszú utat megtesz, amialatt teljesen kihűl, ez pedig eleve nagymértékben csökkenti a káros hatást. Már kevesebb káros anyagot tartalmaz, hiszen az út során találkozik fém, víz és szövet felülettel is, ami biztosítja a hatékonyabb szűrést.

Nagy tévhit, hogy a vízipipa a sok THC miatt is káros - ez nem más, mint a marihuána egyik összetevője. A vízipipa dohány azonban nem tartalmaz ilyen anyagot, és alapvetően semmi köze a drogokhoz. Ha valahol együtt említik a THC-t a vízipipával, akkor annak az lehet az oka, hogy a pipába nem normál dohányt, hanem drogot, vagy valamilyen hallucinogén anyagot raktak.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a cigarettázóknak érdemes átszokni a vízipipázásra, ugyanis a dohányzásnak minden fajtáját érdemes messze elkerülni!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!