6 nyomós érv, amiért megéri háziállatot tartanod

Hódítanak az állatterápiák, a házi kedvencek tulajdonosainak rajongása önmagáért beszél, de az emberek nehezebb időszakban ösztönösen is gyakran döntenek egy háziállat beszerzése mellett. Ez nem véletlen, hiszen az állatok számos kedvező egészségügyi hatással rendelkezhetnek.

Segíthetnek a stressz leküzdésében
A háziállatok állítólag hozzájárulhatnak a stressz leküzdéséhez, s a feszült pillanatok számának és intenzitásának csökkentése a teljesítmény növelésében is segíthet. Sokak számára ez nem újdonság, hiszen mindennapjaik során gyakran tapasztalhatják, hogy egy nehéz nap után vagy egy lelkileg megerőltetőbb esemény előtt milyen sokat segíthet, ha házi kedvenceik társaságában töltenek el egy kis időt.

Segíthetnek megelőzni a szívinfarktust
Egy kutya vagy macska a magas koleszterinszint csökkentésében is hatékony segítséget jelenthet. Ez valószínűleg a stressz leküzdésében játszott szerepükkel függ össze, mint ahogy a szívinfarktus és az érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez is ennek révén járulhatnak hozzá. Emellett kutatások szerint az állattartók kevesebbet betegeskednek, ritkábban fordulnak meg a háziorvosuknál, és jóval kevesebbszer szorulnak gyógyszeres kezelésre is.

Felvidíthatnak
Az állattartók napjai általában vidámabban telnek, hiszen kedvenceik rengeteg derűs, felhőtlen pillanatot varázsolhatnak az életükbe. Az állatokkal játszva a mindennapi gondok, problémák könnyen feledésbe merülhetnek, hiszen ilyenkor az ember a pillanatban él, nem rágódik múltbeli vagy eljövendő nehéz perceken.

Segíthetnek megbirkózni a fájdalommal
Az állatok különösen a hosszú betegségekkel együtt járó vagy a hosszan tartó fájdalmak leküzdésében bizonyulhatnak hatékonynak, hiszen az általuk nyújtott feltétel nélküli szeretet hatására emelkedhet a szervezet szerotonin szintje, ami a fájdalomérzet enyhítésében is hatásos segítséget jelenthet.

Javíthatják az önbecsülést
Egy állattartó a kedvencéért való felelősségvállaláson keresztül megtapasztalhatja, hogy az ő élete sem hiábavaló, hiszen egy másik élőlény túlélése az ő személyétől függ.

Segíthetnek aktívabb életet élni
Az állatokkal való törődés, játék, sétáltatásuk, a számukra szükséges dolgok (étel, gyógyszer) beszerzése révén az állattartók többet mozognak, ami hangulatukat és egészségüket is fokozza.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!