Egészség

4 menstruációs tünet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni: súlyos betegség állhat a háttérben, mindenképp kezelés szükséges

Amennyire természetes és egészséges dolog az, hogy mi nők minden hónapban menstruálunk, annyira sok probléma is adódhat ezen a téren, melyek akár súlyos betegségek tünetei is lehetnek. Összeszedtünk 4 tünetet, mellyel érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Elmaradt menstruáció

Úgy vagyunk kódolva, hogy normál esetben 28 naponta menstruálunk, azonban pár nap csúszástól még nem kell nagyon megijedni, nem úgy, mint akkor, ha teljesen elmarad egy hónapban a menstruáció. Emögött leggyakrabban a terhesség áll, mellyel szintén érdemes felkeresni az orvost, azonban az nem egy kóros állapot. Amennyiben a terhességi teszt és természetesen az orvos is kizárta, hogy terhesség miatt maradt volna el a menstruáció, érdemes tovább kutatni, hogy mi állhat ennek hátterében. A havi vérzés elmaradását okozhatja túlzásba vitt testmozgás és diéta, anorexia, stressz, de policisztás petefészek szindróma (PCOS), inzulinrezisztencia és pajzsmirigyzavarok is. Ezen betegségek mind orvosi kezelést és felügyeletet igényelnek.

Erős vérzés

Mindannyian különböző intenzitással vérzünk menstruáció alatt, azonban túl erős vérzés esetén nem szabad legyinteni. Nemcsak azért, mert ez az állapot súlyos betegségek előjele is lehet, de figyelembe kell venni azt is, hogy a fokozott vérveszteség vashiányt és vérszegénységet is előidézhet. Fontos tudni, hogy az erős vérzés nem kizárólag nőgyógyászati elváltozásra utalhat, okozhatja vérzékenység is, ami egy súlyos és kezelendő betegség. Amennyiben nőgyógyászati okokról beszélünk, mióma, hormonzavar, daganat, endometriózis és polip is okozhatja a nagyfokú vérzést. Egyes esetekben a terhességgel is összefügghet erős vérzés. Ilyenkor természetesen nem beszélhetünk menstruációról, így ha terhesség alatt észlelünk vérzést, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert vetélés, akár méhen kívüli terhesség is előfordulhat. Ebben az esetben ez szinte mindig erős hasi fájdalommal jár.

Lapozz!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Szinte hihetetlen, de Tina Turner már 83 éves, pedig a kinézete alapján évtizedeket is letagadhatna a korából.
Sztárok
Megyeri Csilla büszke arra, amit elért: önálló, független nőként tud létezni, még akkor is, ha közel egy évtizede párkapcsolatban él. Állítja: semmiben nem változna az élete, ha egyik pillanatról a...
Fashion&Beauty
A hajápolás nem a megfelelő sampon vagy balzsam kiválasztásánál kezdődik. Rengeteg olyan dolog van, amit meg kell tennünk, hogy a tincseink szépek és egészségesek maradjanak.