Tiltott ételek a kutyák számára - Veseelégtelenséget, kómát és kiszáradást okozhatnak

Előző cikkünkben sorra vettük, mik azok az élelmiszerek, amik bizonyos mennyiség után már árthatnak a macskáknak. Mivel nagyon sok ember kutyát tart, összeállítottunk egy listát nekik is: ezek azok a falatok, amiket vagy egyáltalán ne kínáljunk az ebnek, vagy csak nagyon kis adagokkal próbálkozzunk.

1. Csokoládé

Sem a macskát, sem a kutyát nem szerencsés megkínálni csokoládéval. Ahogy korábban már írtuk, a csokoládé és a kakaó is tartalmazza a teobromin nevű keserű alkaloidot, ami az emberre nem veszélyes, de a teobromint lassan emésztő állatok már kis mennyiség elfogyasztása miatt is végzetes mérgezést szenvedhetnek. A kutyák esetében az első tünetek között hányás, hasmenés, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés és nyáladzás szerepelhet. Később izomgyengeség, szívritmus-zavarok, veseelégtelenség, majd a vérkeringés összeomlása is felléphet.

2. Szőlő, mazsola, ribizli

A szőlő, a mazsola és a ribizli a cicák mellett a kutyák esetében is veseelégtelenséget okozhat. Noha nem minden ebnél lép fel ez a súlyos tünet, azért nem árt vigyázni: ha hányást vagy hasmenést tapasztalunk kedvencünknél azután, hogy a három gyümölcs közül bármelyiket elfogyasztotta, azonnal vigyük orvoshoz.

3. Magvas gyümölcsök

Az olyan gyümölcsök magja illetve magháza, mint a cseresznye, a szilva vagy a barack ciánt tartalmaz, ami nagy mennyiségben akár halálos is lehet a kutyákra nézve. A hangsúly a nagy jelzőn van, hiszen ha egyszer-egyszer előfordul, hogy a kutyus bekap néhány cseresznyét, akkor nem lehet baj.

4. Makadámdió

Egyes források szerint a makadámdió lenyelése olyan tüneteket okozhat, mint az instabil járás, hátsó lábak bénulása, gyengeség, levertség, hányás. A figyelmeztető jelek 6-24 órán belül jelentkezhetnek.

Fotók: dailymail.co.uk, staywellblog.walgreens.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!