Top 6 szobanövény, amit muszáj a hálószobában tartanod – Tisztítják a levegőt és oldják a stresszt

A szobanövényeket nem csak a szépségükért kell nevelgetni, hanem azért, mert az egészségünkre is jótékony hatással vannak. Összeszedtük azokat a fajtákat, amik egyik hálószobából sem hiányozhatnak – lássuk!

1. Angol borostyán

Az angol borostyánt az egyik legjobb légtisztítóként emlegetik; 94%-kal képes csökkenteni a penész mennyiségét, és elnyeli a formaldehidet, ezt a kémiai vegyületet, amely erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul. Remek választás tehát azoknak, akik légzési problémáktól, tüdőbetegségtől, asztmától, allergiától szenvednek, mert panaszaik látványosan csökkenni fognak a növénynek köszönhetően.

Hogyan neveljük?

Az angol borostyán viszonylag igénytelen növény, szívós, gyorsan növekszik, még kevés odafigyelés mellett is. A szobahőmérsékletet kedveli, rendszeres öntözés és nem túl erős fény mellett szépen fog fejlődni.

2. Szobai szanszeviéria vagy anyósnyelv

A szanszeviéria nemzetségbe több mint 50 faj tartozik, ezek közül a legnépszerűbb a szobai szanszeviéria, ami minden más szobanövénynél több oxigént termel. Fontos tudni, hogy az oxigén elengedhetetlen a mély alváshoz, így ez a növény jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy pihentető legyen a szundikálás – az egészségünk érdekében szerezzünk be minél hamarabb egyet!

Hogyan neveljük?

A szanszeviériák bármelyik szobában jól fejlődnek, ha kapnak elég fényt és meleget. A száraz levegőt is jól tűrik, így akár panellakásban is tarthatóak. Nem igényelnek sok vizet, csak akkor szabad öntözni őket, ha a földjük már kiszáradt.

3. Jázmin

A jázmin virágát az ókorban is használták, krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéséhez, ma azonban már tudjuk, hogy a kellemes aromája nem csak parfümként használható. A hálószobában nevelve remek antidepresszáns: illata csökkenti a stresszt és az idegességet, boldog, romantikus gondolatokkal tölti el az embert. Ezenkívül a különböző szexuális problémákat is kezeli; Indiában például a siker érdekében jázminnal díszítik fel a menyasszonyt és a hálószobát.

Hogyan neveljük?

A jázmin gyönyörű növény, ami meghálálja a gondoskodást. Nevelésének egyik legfontosabb része, hogy télen hűvös helyen tartsuk, nyáron viszont tegyük ki a szabadba. Kapjon elég fényt, de a forró nyári naptól óvjuk; néha permetezzük meg a leveleit, és öntözzük lelkiismeretesen.

Fotók: seawayfarms.ca, commons.wikimedia.org, dailybackgrounds.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!