Egészség

Rossz a leheleted? Súlyos problémát is jelezhet a kellemetlen szájszag, érdemes komolyan venni ezt a figyelmeztető jelet

A svájci Global Health Institute kutatói jelentős összefüggést állapítottak meg a rossz lehelet és egy betegség kialakulása között.

Ne vedd félvállról a problémát!

A kellemetlen lehelet legtöbbször a rossz szájhigiénia eredménye, de előfordulhat reflux, gyomorégés, baktériumok okozta gyulladás vagy épp daganatok miatt is. Legtöbbször azonban tényleg csak egy-egy rossz fog, esetleg a fogmosás hiánya áll a zavaró jelenség mögött, amivel nem csak saját, de mások életét is megkeseríthetjük, főleg hosszútávon. Svájci kutatók egy csoportja azonban nemrégiben felhívta az emberek figyelmét arra, hogy még egy oka lehet a rossz leheletnek, méghozzá egy igen súlyos: a szájszag ugyanis egy gyakran halállal végződő szívbetegség figyelmeztető jele is lehet. Galériánkban olvashatod a részleteket!

A kutatók megállapították, hogy a Fusobacterium nucleatum nevű gyakori, szájban előforduló baktérium jelenléte összefügghet az úgynevezett iszkémiás szívbetegség kialakulásával. Ahogyan a Házipatika is írja, ez a betegség a szívizom elégtelen vérellátásával kapcsolatos kórállapot, amely vezeti a hazai halálokok listáját.
Kattints a további képekért!

Nem csupán az alkohol az, ami károsíthatja szívünket és májunkat egyaránt – van még egy típusú ital, ami káros ketyegőnkre nézve.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Egészség
Ha nem szeretnéd már idejekorán hajfesték segítségével elfedni ősz hajszálaidat, hanem inkább egy természetes módszert próbálnál ki, ami lelassítja az őszülést, akkor jó helyen jársz, ugyanis...
Fashion&Beauty
Anderson megújhodott külleméről még kolléganője, a magyar származású Jamie Lee Curtis is elmondta a véleményét.