A világ vezető szakértője szerint ez az az 5 alternatív gyógymód, ami tényleg működik: Ne dőlj be a sarlatánoknak, ezeket használd!

Amikor az emberek az alternatív orvoslásra gondolnak, gyakran sarlatánokra, kuruzslókra és áltudományra asszociálnak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy néhány közülük valójában segíthet a fájdalomtól kezdve a depresszión át számos betegség kezelésében.

Egyre több a releváns kutatás

Egy amerikai tanulmány állítása szerint először mutatta ki, hogy a mindfulness meditáció fájdalomcsillapítóként hathat, tompítva az agyban a fájdalmakért felelős reakciókat. Ezt követte egy márciusi nagyszabású kutatás, amely szerint egy kagylóból készült étrend-kiegészítőnek "rákmegelőző hatása van". A 400 ezer emberen végzett vizsgálatban 16 százalékkal alacsonyabb volt a tüdőrák kockázata azoknál, akik rendszeresen szedték a tablettákat.

Évtizedeken át tartó kutatások pedig azt mutatták, hogy az orbáncfűvirág ugyanolyan hatékony lehet az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedőknél, mint az antidepresszánsok. Ezek a kutatások még a legádázabb kritikusokat is meggyőzték arról, hogy a modern betegségek kezelésében lehet helye az alternatív gyógymódoknak.

Edzard Ernst professzor, az Exeteri Egyetem komplementer medicina tanszékének vezetője karriert csinált abból, hogy a tudományos alátámasztást nélkülöző kezeléseket elítélte. Nemrégiben ő írta a Charles: The Alternative Prince című könyvet, amelyben elítélte a walesi herceg homeopátia iránti megszállottságát.

Elismerte azonban, hogy nem szabad minden alternatív gyógymódot egy kalap alá venni, és szemmel tartja a terület öt legígéretesebb gyógymódját, melyet most mi is bemutatunk.

Az orbáncfű a depresszió ellen Az alternatív gyógymódok egy, a mai társadalomban egyre gyakoribbá váló betegség - a depresszió - kezelésében is segíthetnek. Egyes becslések szerint a britek mintegy 4,5 százaléka klinikai depressziós, ami a századforduló óta ötödével nőtt. Az NHS orvosai jelenleg kognitív viselkedésterápiát vagy antidepresszánsokat írnak fel. Ez utóbbiak azonban számos mellékhatást okozhatnak, többek között fejfájást, hányingert és alvászavarokat, ami egyeseket arra késztet, hogy alternatívákat keressenek. Az orbáncfű egy olyan virág, amelyet régóta használnak mentális problémák kezelésére. Ez az egyik legjobban kutatott gyógynövény, amelyet naponta kapszula formájában alkalmazzák. Jó bizonyítékok vannak arra, hogy az orbáncfű csökkentheti a tüneteket az enyhe és közepes, de nem súlyos depresszióban szenvedőknél. Számos vizsgálat szerint úgy tűnik, hogy ugyanolyan jól működik, mint a szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók, a depresszió kezelésére gyakran felírt antidepresszánsok népszerű típusa. A Systematic Reviews című szaklapban 2016-ban megjelent metaanalízis 35 tanulmányt vizsgált, amelyekben 6993 beteg vett részt, akik vagy a gyógynövényes készítményt, vagy placebót, vagy antidepresszánsokat kaptak. Megállapították, hogy az orbáncfű szedése ugyanolyan hatékony volt, mint az antidepresszánsoké, miközben harmadával kevesebb mellékhatást okozott. Emellett 53 százalékkal hatékonyabb volt, mint a placebo szedése.
Kattints a további képekért!

Forrás: Daily Mail Fotó: 123rf

Oldalak