Egészség

Tényleg mérgező a zöld krumpli? Nézzük, hogy mennyire igaz nagyanyáink hiedelme

Biztosan te is sokszor hallottad már azt a mondatot, hogy "ne edd meg, ha zöld, mert mérgező". Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A kutatók most elárulják a "nagy titkot"

A burgonya természetesen kétféle alkaloidot tartalmaz, az úgynevezett solanint és a konkonint. Ezen alkaloidok magasabb szintje keserű ízűvé teheti a krumplit és emésztési problémákat okozhatnak. Az extrém magas szint bizonyos esetekben még neurológiai problémákhoz, vagy akár halálhoz is vezethet, állítja Harold McGee élelmiszer-kutató. A 'stresszes' termesztési körülmények és a hosszan tartó fényhatás az alkaloidszint hirtelen emelkedését okozhatja. A sok fénynek köszönhetően megindul az úgynevezett klorofill képződés is, ami pedig a burgonya felső rétegénél, az az a héjánál, zöldes elszíneződést eredményezhet. Lapozz!

krumpli burgonya

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Igyekszünk tudatosan vásárolni, és sokan fordulnak már az olcsóbb, saját márkás termékek felé a szupermarketekben. Viszont tudod, hogy valójában mit teszel ilyenkor a kosaradba?
Lifestyle
A kertben sok gaz és növény felütheti a fejét, ezek közül pedig nem kevés akár életveszélyesen is mérgező lehet mind az állatokra, mind pedig az emberekre nézve.
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...