Nem találta a boldogságot, szörnyű élete volt Erzsébet királynő húgának

Margit hercegnő testileg és lelkileg is sokat szenvedett.

Margit, és az ő tragédiái

Bár a brit királyi család iránt évtizedek óta hatalmas az érdeklődés, bátran állíthatjuk, hogy az utóbbi időben a kíváncsiskodók száma a duplájára emelkedett. Ez egyértelműen a The Crownnak köszönhető, a Netflix egyelőre csak két évados sorozatának (2019-ben érkezhet a harmadik), amely VI. György (Erzsébet királynő apja) regnálásának utolsó pár évétől követi nyomon az angol uralkodócsalád mindennapjait. A széria sok előnye közül az egyik legnagyobb, hogy a készítők behatóan foglalkoztak Erzsébet zabolátlan húgának, Margitnak a tragédiákkal tarkított életével.

Margit 1930-ban született, gyerekkora zavartalanul telt egészen 1936-ig, amikor apai nagybátyja, VIII. Eduárd brit király lemondott a trónról, apját pedig megkoronázták. Ezzel nővére lett a trónörökös, Margit pedig második a trónöröklési rangsorban. Ám mivel szinte biztos volt, hogy nem fog uralkodni, sokkal szabadabban nevelték, több mindent engedtek meg neki, és kevesebb elvárást támasztottak felé. Margit temperamentumos, vagány, zabolátlan, és mindenekelőtt gyönyörű nővé serdült, aki feltűnni, és nem eltűnni szeretett volna. Apjuk, VI. György csak így emlegette a lányait: "Erzsébet a büszkeségem, de Margit az örömöm".

Margit az első komolyabb botrányt akkor okozta, amikor kiderült, beleszeretett a nála 16 évvel idősebb Peter Townsendbe, apja intézőjébe. A férfi nős volt, de elvált, és 1953-ban házassági ajánlatot tett a hercegnőnek. Az akkor még mélyen vallásos királyi család nem akarta engedni, hogy Margit egy elvált emberhez menjen hozzá, de ellenezte a frigyet a brit kormány, illetve maga Erzsébet is, aki 1952-es királynővé koronázása után az anglikán egyház feje is lett. Margitot érhető módon nagyon megviselte a tiltás, főleg azután, hogy 1952-ben elvesztette imádott édesapját: a gyásztól nem tudott aludni, nyugtatókat kellett felírni neki. A királyi család - félve a botránytól - végül kieszközölte, hogy Margit elhalassza az esküvőt, ám több hónap eltelte után is akadályokat gördítettek a házasság elé. A páros végül belefáradt a huzavonába, és közleményben jelentették be, hogy elengedik egymást. Margit tehát a szerelme helyett a családját választotta.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Instagram

Oldalak

Szólj hozzá Te is!