Magyarországon az elmúlt években megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma

A megelőzés és a szűrővizsgálatok szükségességére hívták fel a figyelmet civil szervezetek képviselői az AIDS elleni küzdelem december 1-jei világnapja alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

A HIV-fertőzés korai diagnózisa garantálja a vírushordozó személy egészségének megőrzését és csökkenti az új fertőzések számát - mutatott rá Mocsonaki László, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője.

Elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt években megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma: míg 2007-ben 117 új esetet találtak, addig 2012-ben már 219 új fertőzöttet szűrtek ki. Az új AIDS-betegek száma 2013. október végéig elérte a 42-t, az előző évek középátlaga 20 eset volt - mutatott rá az ügyvivő, hozzátéve, hogy Magyarországon 2013 első negyedévéig összesen 2402 HIV-fertőzést diagnosztizáltak.

"Nincs valódi AIDS-politika"

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság 2009-ben közétett AIDS-ellenes stratégiájában több intervenciós területet meghatározott - többek között a korai HIV-tesztet és kezelést, valamint az úgynevezett prioritás csoportokra történő összpontosítást -, Magyarország nem felel meg a stratégiában megfogalmazott célok többségének.

"Nincs valódi AIDS-politika, nem készült el az AIDS-stratégia és nincs elképzelés arról, hogy milyen prevenciós lépéseket kell tenni" - hangsúlyozta Mocsonaki László.

Miskolczi Endre András, a PLUSS Magyarországi HIV-pozitívokat Segítő Egyesület elnöke - aki 15 éve él együtt a betegséggel gyógyszeres kezelés mellett - hangsúlyozta: a fertőzöttek a diszkrimináció és a kirekesztettség miatt sokszor nem jutnak megfelelő ellátáshoz, nem mernek segítséget kérni.

Oldalak

Fashion&Beauty
A brit királyi családban jól ismert, hogy a szépség terén az egyszerűség a divatszabály. Ám Diana hercegnő megmutatta, hogy vannak szabályok, amiket érdemes megszegni.
Lifestyle
A Halak életében lehetőségekkel teli időszak veszi kezdetét. Napi horoszkóp!
Lifestyle
Az Ikrek szintet lép a szerelmi életében, és jöhet a házasság vagy a családalapítás. Heti horoszkóp.