Erősíti az immunrendszert és javítja a látást - Ezt a zöldséget fogyaszd rendszeresen!
A lilakáposztából kiváló köret készíthető, de érdemes akár nyersen, salátákba téve is fogyasztani, hiszen egy valódi vitaminbomba. Nézzük, milyen jótékony tulajdonságai vannak ennek a zöldségnek!
Erősíti az immunrendszert
A lilakáposzta kiváló forrása a C-vitaminnak, olyannyira, hogy aszkorbinsav-tartalomban felveszi a versenyt a citrusfélékkel. Egy csészényi belőle fedezi az ajánlott napi bevitel 56 százalékát. Ez a vitamin antioxidánsként viselkedik, ennek köszönhetően védi a szervezetet az oxidatív stressztől. Javítja a sérült sejteket és gyorsítja azok megújulását. Szerepe van a kollagén (azaz a bőr egészségében és a kötőszövet erősítésében segítő fehérje) előállításában. Véd a gyulladásoktól és a fertőzésektől, erősíti az immunrendszert és serkenti a fehérvérsejtek termelését.
Javítja a szem egészségét
A C-vitaminon kívül A-vitaminban is bővelkedik a lilakáposzta. Egészen pontosan három fajtájában is gazdag: béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban. A béta-karotin retinollá változik a szervezetünkben, ez pedig felelős az éles látásért. Utóbbiak pedig antioxidánsként védik a szemünket és megakadályozzák az időskori makula degeneráció kialakulását. Egy csészényi fedezi a napi A-vitamin-szükséglet 33 százalékát.