A legjobb vitaminok és ásványi anyagok menopauza idején

A menopauza tünetei közé tartozhat a súlygyarapodás, a magasabb koleszterinszint és az inzulinrezisztencia kialakulása. Ha azonban jobban odafigyelünk az egészséges étkezésre, mindezeket elkerülhetjük.

Rostok

Az ösztrogénszint csökkenésével a zsír elkezd felhalmozódni a szervezetünkben. Néhány esetben, hogy ne szedjünk magunkra pluszkilókat, elég csupán a rendszeresen testmozgást végeznünk, ám ilyenkor különösen ajánlott a magas rosttartalmú ételek fogyasztása is. A rostok megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és a koleszterin felszívódását a véráramban, ráadásul a fogyást is előidézik. Persze, ennek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, hiszen székrekedést is okozhat. A rostok bevitele mellett figyeljünk oda a hidratáltságra is.

Kalcium

A nők csontozata menopauza idején törékenyebbé válik, ilyenkor könnyen kialakulhat a csontritkulás is. Hogy ezt elkerüljük, fogyasszunk sok kalciumban gazdag ételt. Ez az ásványi anyag segít a csontokat erőssé és sűrűvé tenni, ráadásul a kalóriák helyes felhasználásáról is gondoskodik, gátolva a zsírlerakódást. A hatékony eredmény elérése érdekében érdemes még gondoskodni a D-vitamin pótlásáról is, ez ugyanis elősegíti a kalcium felszívódását.

Fotó: natural-health-journals.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!