Egészség

Ez a 3 legjobb koleszterinszint csökkentő étel: ha rendszeresen fogyasztod őket, számos betegséget előzhetsz meg!

Ha szeretnéd elkerülni a súlyos, akár életveszélyes egészségügyi problémákat és a magas koleszterinszintet, mindenképp iktasd be ezeket az élelmiszereket az étrendedbe.

Pozitív hatással vannak a magas koleszterinre

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható: nagy mennyiségben fordul elő például a mellékvesében, az epében és az idegrendszerben is, de a szervezet minden sejtje előállítja, a legnagyobb mennyisége a máj. Éppen ezért a koleszterinszintből a máj működési állapotára is lehet következtetni: ha magas értékről van szó, az cukorbetegséghez, sárgasághoz, a pajzsmirigy csökkent működéséhez, vesebetegségekhez és érelmeszesedéshez is vezethet, ám a közhiedelemmel ellentétben a koleszterin bizonyos, „jó” fajtái elengedhetetlenek és nélkülözhetetlenek a jó egészségi állapot megőrzéséhez. A szervezetnek tehát a jó koleszterinre van szüksége a megfelelő működéshez, de mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy távol tartsuk a „rossz tesót”, ezt pedig legegyszerűbben a helyes táplálkozással és a rendszeres mozgással érhetjük el. Galériánkban összeszedtünk három olyan ételt, amik szinte zabálják a koleszterint, éppen ezért rendszeres fogyasztásukkal csökkenthetjük az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívkoszorúér-problémák, a szívroham vagy épp a szélütés.

A szterolok és sztanolok a koleszterinhez hasonló növényi vegyületek, melyek többféle gyümölcsben, diófélében, olajokban és magokban is előfordulnak, és elég belőlük már napi 1-3 gramm, hogy csökkentsék a vér koleszterinszintjét. A különböző joghurtos italokban, tejben, kenhető zsírokban szintén előfordulhatnak ezek a vegyületek, melyek gátolják a rossz koleszterinek felszívódását a vérben.
Kattints a további képekért!

Egészséged érdekében fogyaszd őket mértékkel, de ha teheted, inkább mondj le róluk teljesen, méghozzá örökké.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Legjobb barátodnak is felteheted ezt az egyszerű, de annál trükkösebb kérdést, amiből könnyedén kiderítheted, vajon mennyire ismernek jól téged a hozzád legközelebb állók.
Egészség
Ha nem szeretnéd már idejekorán hajfesték segítségével elfedni ősz hajszálaidat, hanem inkább egy természetes módszert próbálnál ki, ami lelassítja az őszülést, akkor jó helyen jársz, ugyanis...
Fashion&Beauty
Anderson megújhodott külleméről még kolléganője, a magyar származású Jamie Lee Curtis is elmondta a véleményét.