Abbahagynád a fogamzásgátló szedését? Ezekről jobb, ha tudsz

A nők nagy része a tablettát választja, ha fogamzásgátlásról van szó, hiszen talán ez a legkényelmesebb módja a nem kívánt terhesség megelőzésének. Előfordulnak azonban olyan esetek, hogy abba kell hagyni a gyógyszer szedését, ekkor pedig több mellékhatással is számolnunk kell. Tudd meg, mikor állj le a fogamzásgátló szedésével, és mik azok a tünetek, amelyekre számítanod kell, ha a gyógyszer szüneteltetése mellett döntesz!

Miért érdemes abbahagyni?

A fogamzásgátló tablettát sokan hosszú éveken, évtizedeken át szedik, és csak akkor hagyják abba, amikor babát szeretnének. Ezzel szemben az orvosok egy része bizonyos időközönként javasol egy kis szünetet, vagy akár váltást, ezért mindenképpen érdemes rendszeresen konzultálni nőgyógyászunkkal a gyógyszerrel kapcsolatban. Nemcsak emiatt javasolt azonban felfüggeszteni a tabletta szedését, hanem a szokatlan tünetek, például fejfájás, szédülés, lábzsibbadás megjelenése esetén is.

Mikor és hogyan álljunk le vele?

Ha végül a fogamzásgátló abbahagyása mellett döntünk, nagyon fontos, hogy ne csak egyik napról a másikra fejezzük be a tabletta szedését. Várjuk meg a menstruáció előtti időszakot, amikor egyébként is szünetet tartanánk a gyógyszerrel, és ezután ne kezdjük el a következő levéllel. Egyes esetekben (pl. trombózishajlam, mellékhatások jelentkezése) azonban ajánlott lehet a ciklus közepén abbahagyni, ezért ilyenkor inkább kérjük ki az orvos véleményét.

Fotó: medicalnewstoday.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!