Ilyen gyötrelmeken megy át a tested, amíg léböjtkúrát tartasz

Nem biztos, hogy ezután ki akarod próbálni.

A léböjtkúra káros hatásai

Nagyon divatos a fogyni vágyók körében a léböjtkúra, amelynek lényege, hogy az illető hosszabb-rövidebb ideig csak gyümölcs- és/vagy zöldségleveket iszik, enni pedig semmit sem eszik. A módszertől gyors fogyást remélnek, ami lehet, hogy meg is történik, ám azzal nem számolnak, hogy ez alatt a néhány nap alatt komoly károkat okozhatnak a szervezetüknek. Mutatjuk, milyen szenvedéseken megy keresztül a tested léböjtkúra közben - ez talán elrettent attól, hogy kipróbáld, vagy újra nekivágj.

1. A vércukorszinted az egekbe szökik

A gyümölcsök természetesen gazdagok cukorban, ám a a gyümölcscukor, ami kis mennyiségben egészséges, nagy mennyiségben már súlyos gondokat okozhat. Például megemeli a vércukorszintet, ezt pedig a hasnyálmirigy csak hatalmas mértékű inzulin kibocsátásával tudja ellensúlyozni. A szervezet ilyen reakciója különösen ártalmas a cukorbetegeknek, de ha nem vagy diabéteszes, akkor is tapasztalhatsz szédülést, fejfájást, remegést, kínzó éhséget.

2. A szíved rosszul működik

A léböjtkúra során elszenvedett vízveszteség miatt kórosan alacsony lesz a vérnyomásod, ami ugyanolyan káros, mintha az egekbe szökne. A szíved ilyenkor elképesztően rosszul működik, szó szerint szenved, aminek szerencsés esetben "csak" hangulatváltozások, koncentrációs zavarok lehetnek a tünetei, súlyos esetben azonban akár szívrohammal is végződhet.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!