Egészség

Merkely Béla elmondta, ki kérje a harmadik oltást

A Semmelweis Egyetem rektora szerint érdemes felvenni a harmadik oltást, Merkely Béla azt is elárulta, kiknek érdemes kérniük az újabb adag vakcinát.

Kinek van szüksége harmadik oltásra?

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy augusztus 1-től lehet kérni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját, pár nappal később Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt arról, hogy a magas rizikófaktorú páciensek, illetve azok kérjék a harmadik oltást, akik attól félnek, hogy nem elég a védettségük. Kifejtette, a harmadik oltásnak nincs veszélye, de figyelni kell arra, hogy ki mit kap.

A kardiológus a kombinált oltás mellett tette le a voksát, vagyis úgy véli, az nyújt megfelelő védettséget, ha nem a már felvettel megegyező típusú vakcinát kérünk. Az mRNS-típusú vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egydóziusú Janssen), míg az Astra Zenecát vagy Szputnyik V-t kapottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük. Azt javasolta, hogy a háziorvoshoz fordulva válasszuk ki a megfelelő megoldást. „Akinek kétségei vannak, forduljon kezelőorvosához vagy háziorvosához, ő segít majd kiválasztani az oltást, amivel 110 százalékos biztonságban lesz” – idézte a szavait a 24.hu. A szakember szerint a harmadik oltás nem árthat és nem kell mellékhatásoktól sem tartani.

Merkely Béla szerint egyébként már két oltás is jelentős védettséget ad a koronavírus súlyos lefolyása és a kórházba kerülés ellen. Megismételte a korábbi nézetét, miszerint nincs értelme az antitestszűrésnek, mert az antitestszám csak a védettség egyik eleme. Az antitestek vizsgálata a betegség lefolyását tudja biztosan igazolni, de a védettség igazolása sokkal bonyolultabb folyamat.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Médiaklikk oldalon.

Merkely Béla

Olyan véleményt nem ismerünk, mely szerint ártana a harmadik oltás - mondta a magyar miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy az az ideális, ha a második oltás után eltelik négy hónap, s a páciens ezután jelentkezik az újabb vakcináért.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.
Lifestyle
A háromgyermekes anyuka története néhány éve letarolta a világot, hiszen ő volt az egyik első nő, aki arra kérte a plasztikai sebészt, hogy operáljon belőle sussexi hercegnét. A végeredmény megosztó...