Vigyázz, a saját otthonod betegíthet meg! A lakás legmocskosabb részei, ahol hemzsegnek a baktériumok

Nehéz elkerülni, hogy megbetegedjünk. Ám mielőtt a buszon köhögő férfit vagy a munkahelyen állandóan tüsszögő kollégát hibáztatnánk, nézzünk körül a lakásunkban! Az otthonunkban ugyanis számos olyan dolog van, ami képes ledönteni minket a lábunkról. Nézzük a 7 legveszélyesebbet!

A légkondicionáló szűrője

Forró nyári napokon hálát adunk a légkondinak, hogy kicsit lehűt minket, de a szolgálatáért cserébe mi is figyeljünk oda rá. Legalább évente ellenőrizzük/ellenőriztessük a szűrőjét, mert különben hatalmas egészségügyi kockázatot vállalunk. A szoba levegője óránként ötször megfordul a készülékben, így könnyedén magával viszi a lebegő szennyeződéseket, elsősorban a port, de a polleneket, virágporokat és a spórákat is.

A porszívó zsákja

A porszívó zsákja az egyik legpiszkosabb tartozéka a lakásnak, gondoljunk csak bele, mennyi port szippantunk fel vele minden egyes takarítás alkalmával. Éppen ezért fontos, hogy bizonyos időközönként cseréljük ki, rázzuk, ürítsük ki. Egy porszívó, aminek a zsákja tele van szennyeződéssel, nem tudja betölteni a funkcióját, és csak még jobban szétteríti az olyan kórokozókat, mint például az E.coli és a szalmonella baktériuma. A papírból készült darabokat egyébként gyakrabban, míg a textileket ritkábban kell cserélni.

Az illatosítók

Az illatosítók nagyon hasznosak tudnak lenni, amikor a kellemetlen szagok elfedéséről van szó, mégis azt mondjuk, hogy kifejezetten károsak. Olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amik súlyos bőrreakciókat válthatnak ki az arra érzékenyeknél, így jobb nem is használni őket. Ha egészségesen akarjuk illatosítani az otthonunkat, forraljunk fel egy fél liter vizet, tegyünk bele citromhéjat és finom fűszereket.

Fotó: decosee.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!