6 szokás, amely segít a műtét utáni felépülésben

Egy súlyosabb műtét után viszonylag sok időre van szüksége a szervezetünknek, hogy teljesen felépüljön. Néhány fontos szabály betartásával azonban meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot.

Szokjunk le a dohányzásról

Talán nem is kell mondanunk, hogy a dohányzás milyen károkat tud okozni a szervezetünkben, többek között növeli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélyét. Nagyban nehezíti a műtétet követő felépülési folyamatot, ráadásul a kár, amit a dohányzás végzett a nyelőcsövekben és a tüdőben, nehezebbé teszi az orvosok számára, hogy műtét közben ellenőrizzék a légzést. Továbbá a cigarettázás károsítja az érrendszert, így szövődményeket okozhat a sebgyógyulásban és akár fertőzéseket is okozhat. Ha hamarosan kés alá fekszünk, feltétlenül menjünk el leszoktató programra.

Figyeljünk az étrendünkre

Az alultápláltság és a rossz étkezési szokások is nehezítik a műtét utáni felépülést. Az alultápláltság időskorban nagyon veszélyes, gyengíti az immunrendszert, izomgyengeséget okozhat, ami csökkenti a szívműködést és a légzést, ami negatívan befolyásolja a sebgyógyulást. Ha úgy érezzük, segítségre van szükségünk, beszéljünk orvosunkkal, aki előállít számunkra egy mintaétrendet.

Fogyasszunk étrendkiegészítőket

Még akkor is, ha egészségesen étkezünk, szervezetünk hiányban szenvedhet fehérjében és vitaminokban, amelyek pedig nagy szerepet játszanak a gyógyulásban. Éppen ezért érdemes főleg A-, C- és E-vitaminokat és proteint fogyasztanunk, hogy egy lökést adjunk a szervezetünknek a felépülés folyamatában. Érdemes ez ügyben is kikérnünk orvosaink véleményét.

Fotó: tnatnews.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!