Egy aprócska hiba, amivel árthatsz a gyermekednek - Erre figyelmeztetnek a szakemberek

Milliliter jelöléssel ellátott poharakban vagy fecskendőkben kellene a gyermekeknek adagolni a folyékony gyógyszereket és nem a sok szülő által használt, egyszerű, étkezésre kifejlesztett kanalakban. Amerikai orvosok ugyanis arra figyelmeztetnek, évente több tízezer gyermek köt ki a sürgősségin véletlen túladagolás miatt, amelyet a nem helyes adagolóeszközök okoznak.

Nagyon veszélyes a nem megfelelő adagolás

A DailyMail írása szerint ideális esetben a folyékony gyógyszerekhez metrikus mértékegységekkel ellátott eszközöket adnak, ám sokszor még most is előfordul, hogy a használati utasításban kanál alapú adagolás szerepel. Dr. Ian Paul gyermekorvos szerint nagyon veszélyes lehet, ha a szülők háztartási kanalat alkalmaznak, hiszen a méretek nagyon eltérőek, gondoljunk csak arra, hogy az evőkanál háromszor akkora, mint a teáskanál. Mint mondja, a gyártóknak meg kellene szüntetniük a nem metrikus mértékegységeket tartalmazó utasításokat és adagoló eszközöket.

Dr. Robert Poole, az egyik amerikai gyermekkórházban lévő gyógyszertár igazgatója azt javasolja, az olyan folyékony gyógyszerek esetében, amelyekhez nem jár megfelelő adagoló eszköz, egy fecskendő segítségével mérjük ki a megfelelő adagot.

Fotó: Huffingtonpost

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!