7 fűszer cukorbetegség ellen

A cukorbetegség mára már szinte népbetegségnek számít, éppen ezért fontos, hogy megelőzzük a kialakulását, vagy ha már régóta küzdünk vele, akkor csillapítsuk a tüneteit. Méghozzá természetesen! Íme, néhány fűszer, aminek hatékonysága vetekszik a gyógyszerekével!

1. Bazsalikom

A bazsalikom kiválóan használható salátákhoz, levesekhez és sültekhez; igazi afrodiziákum, ami javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja. A cukorbetegeknek, illetve azoknak, akik meg szeretnék előzni ezt a problémát, azért ajánljuk, mert csökkenti a vércukorszintet, és lassítja a keményítő cukorrá való lebontását, így egyenletesebb lesz a cukor bejutása a vérbe.

2. Fahéj

A fahéj nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen számos tanulmány szerint normalizálja a vércukorszintet. A benne található polifenolok stimulálják a sejtmembránok inzulinreceptorait, így javul a cukorfelvétel, és csökken a vércukorszint. Emellett a fahéj a cukorbetegeknél gyakori érelmeszesedés kialakulását is gátolja, mivel kordában tartja a triglicerid szintet, és az LDL-szintet.

3. Kömény

A kömény egyike a hazai alapfűszereknek, sokféle vitamint tartalmaz, és rengeteg vas, kalcium, magnézium van benne. Egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy nem engedi megemelkedni a vércukor és a koleszterin szintjét, ezen kívül megvéd az AGE-k (Advanced Glycation End products, magyarul előrehaladott glikációs végtermékek) által okozott negatív hatásoktól is. Ezek a végtermékek akkor jönnek létre az ételekben, amikor magas hőmérsékleten készítjük őket.

Fotó: gamerfitnation.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!