Hirdetés

Ez történik, ha leszoksz a cukorról

Egy átlagos ember naponta kb. 300 fölösleges kalóriát visz be a szervezetébe az ételekhez hozzáadott cukor miatt. Nemcsak a csokoládék, chipsek és üdítők a vétkesek ebben, hanem az olyan egészségesnek gondolt ételek is, mint a dresszingek, a szószok és a joghurtok. A legtöbben persze vissza tudnák szorítani a cukorfogyasztást, ha akarnák – és reméljük, meg is teszik, ha elolvassák cikkünkben, mi is történik a testtel, ha nem kap többet ebből a fehér porbó, mint kellene. Lássuk!

A szív fellélegzik

Minél több cukrot fogyasztunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy szívbetegek leszünk. Hogy miért? Azoknak, akiknek a napi kalóriabevitelük 21%-át a cukor teszi ki, 50%-kal nagyobb esélyük van a korai elhalálozásra. A cukor több vádpontban is bűnös. Megnöveli a vérnyomást, illetve az egészségtelen vérzsír, mint a trigliceridek, vagy az LDL koleszterol mennyiségét, míg a jó (HDL) koleszterin szintjét csökkenti. Ha ilyen rosszat tesz a cukor a szívünknek, képzeljük el, hogy fellégezik a szerv, ha egészségesen, amennyire csak lehet, cukormentesen táplálkozunk!

A bőr kivirul

Minél előbb mondunk le a cukorról, annál előbb inthetünk búcsút a pattanásoknak, aknéknak és egyéb bőrhibáknak. A cukorban gazdag élelmiszerek, bár finomak, nincsenek meg bennük azok a tápanyagok, amik a szép bőrhöz elengedhetetlenek, mint például a rost, a B-vitamin, vagy a vas. Ha túl sok cukrot veszünk magunkhoz, glikolizáció indul el, vagyis a szénhidrátok a fehérjéhez kapcsolódnak. A napidoktor szerint a bőr kollagén nevű alkotórésze a test fehérjéinek 40 százalékát alkotja, így ha a glikolizáció hatással van a kollagénre, a bőrre kiülnek a negatív hatások.

Kevesebb lesz az esély a cukorbetegség kialakulására

Bár a cukor fogyasztása nem okolható közvetlenül a cukorbetegség megjelenéséért, az tény, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában van szerepe. Minél több cukrot eszünk, annál erősebb inzulintermelésre késztetjük a szervezetünket. Az éveken át tartósan magas inzulinszint, pontosabban étkezésenként egy-egy hatalmas inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak a sejthártya cukortranszportját fokozó hatásainak. Az inzulinrezisztencia pedig a 2-es típusú cukorbetegség egyik leggyakoribb előjele.

Fotó: nzoz-remedium.pl

Oldalak

Szólj hozzá Te is!