Az orvosok szerint pontosan ennyit kell aludnia a gyereknek, hogy egészséges felnőtt legyen belőle

Az alvás rendkívül fontos a gyermekek számára (a felnőtteknek is, persze), hiszen csak akkor tudnak jól teljesíteni és megfelelően fejlődni, ha eleget szundítanak. Ha kíváncsi vagy, milyen korban mennyit kell aludnia a lurkónak, olvass tovább - gyerekorvosok megállapították a pontos számokat.

Alváshiány: mentális és fizikai problémák

Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik az elvártnál kevesebbet alszanak, nem tudnak úgy teljesíteni az iskolában, óvodában, ahogy kellene, ráadásul mentális és fizikai problémáik is lehetnek. Súlygyarapodás, nehézkes koncentráció, megnövekedett reakcióidő, gyenge immunrendszer, fáradtság, lelassul növekedés - ilyen és ehhez hasonló finomságok üthetik fel a fejüket.

Igen, ez sajnos egy nagyon komoly és egyre inkább elharapódzó probléma, hiszen a szakemberek szerint a tinédzserek 90%-a például sokkal kevesebbet szundít a kötelezőnél. Az alváshiányért okolható a sok házi feladat, a tévé, a mobiltelefon és a számítógép használata, a különböző alvásproblémák, a zsúfolt napirend és a szülői hanyagság is (nem szabják meg, mikor menjen feküdni a gyerek).

Dr. Avi Sadeh szerint már egyetlen óra alváshiány is súlyos károkat okozhat; számszerűen két évvel visszaveti a kognitív érést. A gyerekek agya 21 éves korukig folyamatos fejlődés alatt áll, és mivel ennek a munkának a nagy része alvás közben zajlik, az elveszett egy óra hiánya sokkal többet nyom a latba. Így sokkal nagyobb az esélye, hogy visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el.

Gyerekorvosok meghatározták, milyen korban mennyit kell aludnia a gyereknek - klikk!

Gif: giphy.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!