Szorongást is okozhatnak az emésztési zavarok

Teljes értékű gabonák, gabonapelyhek, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök: ezek a rostok legfontosabb forrásai, mégis a magyar gyerekek egyharmada kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt belőle, derült ki egy friss kutatásból.

Pedig, ha rostokban dús reggelivel kezdi, majd hasonló étkezésekkel folytatja a napot a család, a felnőttkori betegségek, elhízás, sőt szorongásos zavarok kialakulásának kockázatát is csökkentheti a kicsiknél a szülő. A rossz emésztésnek ugyanis fizikai és lelki következményei is lehetnek, ezért is fontos, hogy a székletgondok a családban ne számítsanak tabunak!

Mire jók a rostok?

”Napi energia bevitelünk több, mint 50%-át szénhidrátokból, azon belül is összetett szénhidrátokból, mint keményítőből vagy rostból javasolt fedeznünk. Ezek fő forrásai a teljes értékű gabonák, illetve a zöldségek egyéb, szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, így minden étkezésünknek a részét kellene képezniük. ” – javasolja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

A rostok szerepét a kiegyensúlyozott táplálkozásban, szervezetünk egészséges működésében nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rostban gazdag élelmiszerek elhúzódó jóllakottságérzetet biztosítanak, így segítenek megakadályozni az elhízáshoz vezető túlevést. Megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása mellett a rostok segítik a salakanyagok távozását a szervezetből, ezzel megakadályozva a szorulást. A rostfogyasztás hozzájárulhat a „rossz koleszterin” szint alacsonyan tartásához, valamint a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet.

Nem lehet elég korán kezdeni

Mivel a táplálkozási szokások jórészt gyerekkorban alakulnak ki, a szülők feladata, hogy megfelelő mennyiségű rost kerüljön a kicsik tányérjára, a rostok ugyanis afféle gondnoki szerepet látnak el az emberi szervezetben azzal, hogy mérséklik az étkezés utáni hirtelen vércukoszint-emelkedést, segítik a nap folyamán az egyenletes vércukorszint fenntartását, így a megfelelő szellemi és fizikai teljesítményt.

Ez a gyerekek esetében annyit jelent, hogy rostokban dús táplálkozás segítheti teljesítményüket mind a tudást igénylő tanórákon, mind pedig a testnevelés órákon és sportfoglalkozásokon, növelve sikerélményeik számát, kialakítva önbizalmukat. Ezért fontos, hogy már a nap első étkezése is kellő mennyiségben tartalmazzon rostokat, mert a reggeli az egész napi tápanyagbevitelre hatással van.

Fotók: aljamila.com, es.tiching.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!