Embertelen körülmények a paksi időskorúak otthonában

Bántalmazzák és nem ápolják megfelelően az időseket a Paksi Időskorúak Otthona és Gondozóházában, állítják ápolók és hozzátartozók. Több hatóság vizsgálja már az esetet.

Az ügyet az intézmény egyik volt lakója indította el, akihez azóta többen is csatlakoztak. Elmondásaik alapján az intézményben nagy gondok vannak azzal, ahogyan az ápoltakkal bánnak.

Csúnya beszéd, lökdösődés, dobálózás

Bizonyos nővérek gyakran nyomdafestéket nem tűrő, trágár módon beszélnek az ápoltakkal. A tolószékeseket rángatják, lökdösik és dobómozdulatokkal helyezik át őket, amik csigolyatörést, kéztörést és különböző sérüléseket eredményeznek.

A beszámolók alapján a higiéniával is sok baj van. Sokszor mellőzik a fürdetést és előfordul, hogy ugyanabban a lavór vízben több embert mosdatnak le. Minden évben történik olyan eset, hogy egy seb bekukacosodik, ami a közelmúltban például ahhoz vezetett, hogy egy lakó lábát amputálni kellett.

Halálesetek is történtek

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!

Sajnos úgy tűnik, olyan halálesetek is történtek, amik odafigyeléssel elkerülhetőek lettek volna. Ilyen volt az az eset, amikor egy Alzheimer-kóros bácsi a bekerülése után másfél hónappal meghalt. Az unokája elmondása alapján a nagyapja többször kiszökött az intézetből, amiről nem értesítették a családot.

Ezután a bácsit legyógyszerezték, többször lekötözték. Egy alkalommal betört a feje, össze kellett varrni, de a varratszedésre elfelejtették elvinni. Az unokája vette észre, hogy öklömnyi felfekvés van a fenekén. Halála előtt nem sokkal belázasodott és hamarosan meghalt.

Egy volt ápolónő azt mondta, hogy az ilyen mentális zavarban szenvedő idősek „kezelése” annyiból áll, hogy belekötözik egy székbe, vagy legyógyszerezik őket pszichiátriai szerekkel. Bár saját lábukon még képesek közlekedni, mozgékonyak, aktívak, de szellemileg már nincsenek teljesen rendben.

A nővérek azt jelzik a pszichiáternek, hogy „agresszív, kezelhetetlen” a beteg (csak mert többet kell foglalkozni vele), s erre a pszichiáter elrendeli a tudattompító szereket vizsgálat nélkül, amitől rövid időn belül csorgó nyálú, mozgásképtelen, élő-halottszerű emberekké válnak, s általában egy-két hónap leforgása alatt meg is halnak.

A volt lakó és az otthon több dolgozója megkereste a polgármestert, de változás nem történt. Ezt követően az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványhoz fordultak segítségért. Az alapítvány összegyűjtötte az adatokat és benyújtotta a megfelelő hatóságoknak. Az ügyben nyomozást folytat a rendőrség, és többek között a Népegészségügyi Intézet és az Ombudsman is vizsgálja az ügyet.

Forrás: emberijogok.hu

Oldalak