Egészség

6 káros dolog, amit biztos csinálsz edzés után, pedig nagyon nem kéne

Vannak olyan rossz szokások, melyekkel alááshatjuk az edzőteremben töltött fáradtságos idő eredményét. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni, hogy ne légy saját magad ellensége és tényleg hatékony legyen a testmozgás.

Sose hagyd ki a nyújtást!

A nyújtás egyértelműen az edzés legkönnyebben kihagyható része, hiszen ilyenkor már fáradt vagy, mennél haza vagy zuhanyozni, azonban bármiért is sietnél, inkább hagyd abba 10 perccel hamarabb az edzést, mintsem hogy kihagyd a nyújtást. Ez jelenthet néhány egyszerű jógamozdulatot, egy SMR-henger használatát, vagy akár 5-10 perc könnyed sétát a futópadon. Ha nem segíted elő az izmok regenerálódását megfelelő levezetéssel vagy nyújtással, sérülések léphetnek fel, emiatt kulcsfontosságú, hogy tudd, hogyan kell megfelelően nyújtani, erre rengeteg tanácsot és tippet olvashatsz szakportálokon, de kikérheted személyi edző véleményét is.

Ne nyúlj a telefonodhoz azonnal!

Az talán alap, hogy edzés közben minden pillanat, amikor a telefonodat nézed, nem számít hatékony edzésnek, hiszen nem teszel bele ilyenkor maximális erőfeszítést, ami hosszú távon azt eredményezi, hogy kevésbé lesz hatékony az edzés.

Ha adsz az agyadnak egy kis lélegzetvételnyi időt az edzés alatt és után, akkor maximalizálhatod az izzasztó edzés fizikai és mentális hatásait. Az e-mailek, az SMS-ek és az új Instagram-posztok nem mennek sehova.

Mielőbb vedd le az edzőruhádat!

Lehet, hogy nem izzadságtól csöpögve fejezed be az edzést, de attól még ott van. Az izzadt ruha potenciálisan veszélyeztetheti az immunrendszeredet, megkönnyíti a bőr- vagy gombás fertőzések kialakulását, és legyünk őszinték, az izzadt, ragacsos ruhák nem annyira gusztusosak. Még ha meg is száradnak a ruháid rajtad, a szagok és a baktériumok még mindig ott vannak. Ha nem tudsz azonnal lezuhanyozni, legalább egy váltás ruhát vigyél magaddal, igen, zoknit és alsóneműt is.

A cikk folytatódik a következő oldalon!

Oldalak

Egészség