Dióhéjban az egyik legkínzóbb népbetegségről, az allergiáról - 1. rész

Közel hárommillió magyar lakos életét keseríti meg allergia, mely a legyengült szervezet a légutakba került valamilyen külső anyaggal szemben történő túlérzékenységének következményeként a légutak akut (rövid ideig tartó) vagy krónikus (tartós) gyulladásos ingerlékenységét jelenti. Előfordulása évről- évre növekvő tendenciát mutat, és sajnos bármilyen életkorban jelentkezhet. A dolog különös pikantériája, hogy egy allergiás szülő gyermekénél 35% a valószínűsége, hogy nála is kialakuljon valamilyen légúti megbetegedés. Ha mindkét szülő allergiás, ez az érték már 80%-ra emelkedik. Jó hír azonban az allergiásoknak, hogy létezik többféle gyógyszermentes megoldás!

Az allergia

„Az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója, mondhatni „túlreagálása” a levegőben szálló, egyébként másokra nézve veszélytelen anyagokra. Képletesen fogalmazva mintha a határőrség országos mozgósítással válaszolna egy személy határsértésére. Mindez a szervezetünkben azért vált ki allergiás reakciókat, mert az immunrendszerünket túlterheljük a természetellenes életmódunkkal” - magyarázza Benke Rita, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyásza.

Általában a sorozatos tüsszögés, köhögés, orrfolyás és könnyezés, a szem és az orr viszketése, gyulladása, légzési nehézségek a ráutaló jelek, hogy allergiásak vagyunk. Tartós fennállása esetén az alvás, pihenés sem kielégítő, mely állandó álmosságot, fáradtságot okozhat, azzal együtt idővel megjelenik a tartós feszültség, ingerlékenység is. Amennyiben a virágpor áll az allergiás reakció középpontjában, akkor elsősorban kint, a szabadban jelentkeznek a tünetek, lakásban vagy más zárt helyen történő tartózkodás esetén azonban mérséklődnek a panaszok, ha azonban a házipor a ludas, akkor sajnos otthon sem szűnnek meg.

M. Bálint (34) Dunántúli kisvárosból került a fővárosba először egyetemre, majd itt kapott remek karriert biztosító állást, ahol a személyes előrehaladásra is lehetőség adódott az informatika gyorsan fejlődő világában. Hamarosan megnősült, s egy kisfiúval gyarapodott a család. Úgy tűnt minden rendben van, de az allergia bizony megkeserítette és lassan élhetetlenné tette mindennapjait. Amikor már a légúti panaszokon kívül szemgyulladás, viszketés, valamint emésztőszervi problémák is jelentkeztek - számos élelmiszert nem ehetett, mert felpuffadt, szélgörcsök kínozták, gyakran gondot okozva a munkájában is -, szakemberhez, alternatív gyógyászhoz fordult segítségért. „Már egy jó ideje szenvedtem pollen allergiától. Több éve voltak a tavaszi hónapokban és augusztus- szeptember folyamán allergiás panaszaim: viszkető szemek, állandó orrfolyás, viszkető nyálkahártya és hasonlók. A nyár végi időszak volt a rosszabb, köszönhetően a parlagfűnek. Mindemellett volt néhány gyümölcs - alma, barack, cseresznye, mandula és még sorolhatnám -, amit gyakorlatilag több éve nem ehettem, mert szintén allergiás reakciót váltott ki - meséli Bálint. Mindezt megelégelve elkezdtem egy 8 hetes, célzott akupunktúra kúrát egyéb kiegészítő kezeléssel egybekötve, és úgy érzem, nagyon sokat segített. Azóta - egy szem gyógyszer nélkül - a következőket mondhatom el: az idei tavaszi időszakot néhány tüsszentéssel megúsztam, a korábbi viszketésnek, erős orrfolyásnak és egyéb kellemetlenségnek nyoma sincs. Az említett gyümölcsöket is gond nélkül ehetem végre. A parlagfű szezon kellős közepén vagyunk lassan, de úgy érzem ezzel sem lesz semmi gond!”

Fotó: 85086magazine.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!