A csuklás igazi okai: akár nálad is súlyos betegséget jelezhet - Megdöbbentő diagnózisok

A csuklás a rekeszizom akaratlan, görcsös összehúzódása miatt következhet be. Általában teljesen ártalmatlan, de ha gyakran és viszonylag hosszú ideig tapasztalod, akkor már betegséget jelezhet. Elmondjuk, mire utalhat!

1. Reflux betegség

A puffadás és a gyomorégés, amivel a reflux jár, irritálhatja a rekeszizmot, ez pedig gyakori csukláshoz vezet. A refluxot, ami a gyomortartalom visszaáramlását jelenti, álarcos fojtogatónak is nevezik, hiszen nagyon gyakran más betegségek tünetei mögött bújik meg, és következtében a gyomorban levő erős sav felmarja a nyelőcső, esetenként a gége nyálkahártyáját, illetve idegi úton hörgőgörcsöt is okozhat. A betegségnek nem kedvez a szűk ruházat, a rendszertelen táplálkozás, az ülőéletmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a súlyemelés sem. Az előírt étrend és az életmódbeli változások betartása azonban sokat javíthat a páciens állapotán.

2. Az idegrendszer vagy az idegek megbetegedése

Az idegrendszer daganatos, traumás vagy fertőzéses eredetű megbetegedései szintén előidézhetik a tartós csuklást, de az is, ha a rekeszizomhoz közel futó idegeket a lefutásuk mentén bárhol ingerli valami - írja a webbeteg. Ha a fej illetve a nyak területén érzed a kellemetlenséget, akkor golyva vagy a fül problémái lehetnek az okok, ha a mellkasnál, akkor reflux, tüdőgyulladás, esetleg szívburokgyulladás, szívinfarktus, a has területén viszont a máj, az epe, a hasnyálmirigy megbetegedései állhatnak a háttérben.

Fotók: yourlifeyourworld.info, europeanhydrationinstitute.org

Oldalak

Szólj hozzá Te is!