Egészség

Megszólaltak a szakértők: ekkorra készülhet el a rák elleni vakcina

Az évtized vége előtt már a páciensek rendelkezésére állhat az oltóanyag.

Felkutatni és semlegesíteni a rákos sejteket

Ugur Sahin és Özlem Türeci, a német BioNTech egykori társalapítói nemrégiben kifejezetten optimista hangnemben nyilatkoztak arról, mikor válhat széles körben elérhetővé a daganatos betegségek elleni vakcina - adta hírül a The Guardian. A szakemberek nemrégiben elmondták: a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának alapjául szolgáló mRNS-technológiát át lehet alakítani úgy, hogy az a koronavírusok helyett a rákos sejtek megtámadását célozza.

Arra a kérdésre, hogy mikor állhatnak a betegek rendelkezésére a daganatos betegségek ellen kifejlesztett mRNS-vakcinák, Ugur Sahin azt válaszolta, hogy 2030, vagyis az évtized vége előtt már elkészülhetnek.

Az mRNS alapú Covid-vakcina a koronavírus ártalmatlan tüskés fehérjéinek genetikai utasításait juttatja az emberi szervezetbe. Az utasításokat aztán azon sejtek veszik fel, amelyek a tüskés fehérjét termelik. Ezen fehérjéket, illetőleg antigéneket ezt követően "körözési plakátként" használják - így jelzik az immunrendszer antitestjeinek, továbbá más védekező mechanizmusoknak, hogy mit is kell semlegesíteni.

Ezzel a módszerrel lehet az immunrendszert arra ösztönözni, hogy felkutassa és elpusztítsa a rákos sejteket - nyilatkozták a kutatók. A vírusokat azonosító kód helyett a vakcina a daganatantigénekre – a daganatos sejtek felszínén található fehérjékre – vonatkozó genetikai utasításokat tartalmaz.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Ne lepődj meg, hogy rosszul alszol, ha még ezen a teszten is elbukik a párnád.
Fashion&Beauty
Ha egyszerűsíteni szeretnéd a divatválasztásaid – akár fenntarthatósági okokból, akár magad miatt – akkor mutatunk egy tökéletes megoldást.
Lifestyle
A Kos szinte mindenkivel összekülönbözik. Napi horoszkóp!