Ismerd meg a banánt közelebbről

Ennek a közismert gyümölcsnek több fajtája ismeretes, amennyire termelése is elterjedt. A különbség a nagyságában, alakjában és ízében is megmutatkozik. A legelterjedtebb a hosszúkás görbe alakú fajta, melynek jó tulajdonsága hogy utánérő, és könnyen szállítható. Ám bármely fajtáról is legyen szó, a banánfa minden része az emésztőszervek gyógyítását szolgálja. A banán értékes tápanyagtartalma miatt-aminosavak, keményítő, vitaminok és ásványi anyagok, flavonoidok-egyértelműen a változatosan összeállított étrend egyik fontos gyümölcsének tekinthető. Kiváló természetes energiaforrás, ráadásul egész évben hozzá tudsz jutni.

Mit tartalmaz a banán?

A banán ugyan kalóriadús gyümölcs, de kevés zsírt tartalmaz. Ugyanakkor igen gazdag jótékony hatású antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.
Sok olyan polifenol antioxidánst tartalmaz, mint a lutein, a zeaxantin, az alfa- és a béta-karotin. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxigén szabad gyökök, valamint a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

Szénhidrát

A banán húsa könnyen emészthető. Fruktózt és szacharózt tartalmaz, melyek fogyasztás után azonnal energiával tölti fel a szervezetet, ezért fogyasztják előszeretettel a sportolók, és ezért iktatják be az alacsony súlyú gyermekek étrendjébe. 1-2 banán tréning előtti fogyasztása remek választás lehet, mivel extra energiát szolgáltat és stabilizálja vércukorszintet. Egy banán az edzések során fellépő izomgörcsök és az éjszakai lábikragörcs ellen is védelmet nyújt. A fogyókúrázóknak azonban óvatosan kell bánniuk vele.

Szénhidráttartalma 24,2g/100g, melynek egy részét az érett gyümölcs keményítő formájában tartalmazza. Glikémiás indexe közepes (50–70%), ezáltal nem emeli hirtelen a vércukorszintet. A cukorbetegek étrendjében a banán ma már nem tartozik a kifejezetten tiltott élelmiszerek közé, így alkalmanként kis mennyiségben ők is fogyaszthatják.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!