Nem szűnik a köhögés? Akár ezek a betegségek is állhatnak a háttérben!

A hideg, téli hónapokban elkerülhetetlen, hogy összeszedjünk valamilyen orrfolyós-köhögős nyavalyát, ezeket azonban ügyes házi praktikákkal, vitaminokkal és sok-sok pihenéssel viszonylag rövid idő alatt orvosolni lehet. Mi történik azonban akkor, ha már mindent bevetettünk, mégis jó ideje fennáll a köhögés? Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 lehetséges okot, ami a háttérben állhat ilyen esetekben.

1. Asztma

Az asztma a légutak folyamatos gyulladása. Leginkább gyerekkorban jellemző betegség, de nem ritka felnőtteknél sem. Az asztmás köhögés általában rohamszerűen jelentkezik, kiváltó okai pedig valamilyen környezeti változás: hideg levegő, esetleg cigarettafüst. A köhögés általában állandó, de éjszaka, a reggeli órákban, vagy fizikai megerőltetéskor fokozódhat. Fontos tudni, hogy megfelelő kezelés mellett, hörgőtágítóval illetve gyulladáscsökkentő készítményekkel a betegség kordában tartható, a páciens pedig csaknem teljes mértékben tünetmentessé tehető, így érdemes felkeresni egy orvost, ha a köhögés tartósan fennáll.

2. COPD

A COPD, vagyis krónikus obstruktív légúti betegség egy gyűjtőfogalom, mely magában foglal több betegséget, pl. a krónikus hörgőhurutot, a tüdőtágulást vagy a hörgőgyulladást. E betegségek esetében a légutak folyamatos gyulladásban vannak, leginkább a dohányzás miatt, éppen ezért egyre gyakoribbá kezd válni. Bizonyos előrejelzések szerint rövid időn belül a legmagasabb halálozási számot kiváltó betegségek közé fog tartozni. Ha sokáig, erőteljesen, rohamszerűen köhögünk, nehézlégzésben szenvedünk, vagy könnyedén kapunk el légúti fertőzéseket, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Aki dohányzik, ezeket a tüneteket a káros szenvedélye természetes velejáróinak tartja, így a legtöbbször nem fordít rá megfelelő figyelmet.

3. Gyulladásos megbetegedések

Az arcüreggyulladás, valamint a orr- és garatmandula-gyulladás is járhat rekedtséggel, torokfájdalommal, valamint váladékozással. Ilyenkor a folyadék nem az orron keresztül távozik, hanem a garat felé csorog, ez pedig folyamatos köhögésre ingerelheti a beteget. Időben felismerve és megfelelő kezelést alkalmazva viszonylag hamar gyógyítható betegségekről van szó, így nem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot.

Fotó: huffingtonpost.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!