Szépségideálok Twiggy-től Rihanna-ig

Mondj egy szép nőt! Neked ki tetszik? Kivel cserélnél szívesen? Sokszor hallott és feltett kérdések ezek, amelyekre a válaszok azonban folyton változnak. Mini divattörténet.


A felejthetetlen 60-as évek – Twiggy
Twiggy egyike a legelső topmodelleknek. A nagyon vékony brit lány karrierje a 60-as években kezdődött és legalább annyira alakította ő a trendet, mint az őt. A fiús testalkat, a rövid haj és a hatalmas szemekből sugárzó csodálkozó tekintet váltak a védjegyévé.

Akkor is és azóta is sokan kritizálták Twiggy-t, amiért megjelenésével az extrém soványságot hirdeti. Egyesek pedig úgy tartják, hogy tulajdonképpen az ő mintájára alakítják manapság a modelleket, manökeneket, ami kifejezetten veszélyes lehet. Twiggy modell karrierje nem tartott sokáig, a 70-es évektől színészkedéssel és énekléssel foglalkozott. Ám ennyi idő és elég volt arra, hogy egy újfajta nőképet teremtsen.

 

Szupermodellek a 80-as és 90-es években
A szupermodellek soha nem voltak olyan népszerűek és befolyásosak, mint a 80-as, 90-es években. Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington – évekig ők voltak azok a nemzetközileg ismert hírességek, akik a nőképet meghatározták. Ők pózoltak a világ jelentős divatmagazinjainak a címlapjain, ők uralták a legnagyobb divatházak kifutóit, szerepeltek videoklipekben, filmekben, tévéműsorokban és reklámokban is.

Sikerükhöz minden bizonnyal hozzájárul az a környezet is, amelyben sikeressé váltak. Az MTV-korszak, az olyan provokatív divatházak, mint a Calvin Klein, az erősödő női és jogi mozgalmak mind kedvező helyzetet teremtettek az új generációs modelleknek. Habár manapság egyre kevesebb helyen tűnnek fel, neveik hallatán mindenkinek beugrik egy-egy híressé vált fotó vagy reklám, és persze a korszak, amelynek a képviselői voltak.

 

Egy új időszámítás kezdete - a 2000-es évek
Míg a szépség fogalmát azt megelőzően néhány évtizedig jelentősen befolyásolták a szupermodellek, addig a 90-es évek végétől és még inkább a 2000-es évek elejétől kezdődően egyre inkább átvették az irányítást a színésznők, énekesnők vagy éppen a tévések. Halle Berry, Angelina Jolie, Jennifer Aniston, Rihanna nem csupán a szakmájukkal összefüggésben, hanem divatikonként és szépségideálként is a címlapokra kerülnek.

Ahogy annak idején a modellek, most ők azok elsősorban, akik termékeket reklámoznak, megtöltik a magazinok hasábjait és a férfiak első számú vágyálmai. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincsenek ismert modellek, csupán azt, hogy változnak a funkciók. A sokféle szerepben megjelenő és sokféle nőtípust képviselő sztárok érdekesebbé váltak, mint a hivatásos modellek. Lehet, hogy ez a szépség demokratizálódásának kezdetét jelzi?

 

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!