Miért imádjuk a cipőket?

Valljuk be őszintén, hogy mindannyian vettünk már életünkben legalább egy pár olyan cipőt, ami kényelmetlen és felesleges volt, de nem volt szívünk otthagyni a cipőbolt polcán. Most a cipőfüggőség okait tárja fel egy rendhagyó kiállítás New Yorkban.

Shoe Obsession
A New York-i FIT, azaz Fashion Institute of Technology múzeuma egy különleges kiállításnak ad otthon. A február 8. és április 13. között megtekinthető Shoe Obsession, azaz Cipő Megszállottság elnevezést viselő tárlat arra keresi a választ, hogy mi nők, miért rajongunk ennyire a topánokért. Dr. Valerie Steele, a kiállítás kurátora és a tengerentúlon ismert Shoes: A Lexicon of Style című könyv szerzője már régóta tanulmányozza a nők vásárlási és öltözködési szokásait, így nem meglepő, hogy az ő fejéből pattant ki a kiállítás ötlete.

Valerie szerint 5 fő oka is vannak, hogy miért lesz sikeres a különleges tárlat:

Növekvő kínálat
Az elmúlt 20 évben rohamosan nőtt a cipők iránti kereslet és a nők függősége, ezt mi sem bizonyítja jobban mint, hogy Helmut Newton a világhírű fotós egy régebbi interjúban elmesélte, hogy a 70-es években alig tudott beszerezni egy-egy mutatósabb, különlegesebb topánt az extrémebb fotózásokra, ám a 90-es években már nem tudott válogatni a nagyobb divatházak kínálatának több száz cipellője közül.

Inkább designer cipő, mint ruha
Egy designer topán még mindig olcsóbb, mint egy ruhadarab. A New York-i nők többségének gardróbjában lapul legalább egy különleges és márkás darab, mellyel minden szettjüket fel tudják dobni. A statisztikák szerint többen esküsznek a márkás cipőre, mint egy-egy kisebb vagyonba kerülő ruhára, hisz egy Gucci ruha árából akár 4-5 Alberto Zago cipő is kijöhet.

Hány pár cipőnk van?
Napjainkban egy átlagos nőnek megközelítőleg 20 pár lábbeli van. Ez kétszer annyi, mint 10 évvel ezelőtt. Az amerikai nők a felmérések szerint átlagosan 17 pár cipővel rendelkeznek, azonban ezek közül rendszeresen csak a 3 kedvencüket viselik. A több tízezer válaszadó között 50 százaléknak van tíznél több pár topán, 13 százaléknak van 30 pár feletti a gyűjteménye (ami között nincs tornacipő) és nem kevesebb, mint 39 százalék vallja magát cipőmániásnak, hisz 30 pár feletti topánkagyűjtemény áll tulajdonukban. Átlagosan 12 nőből egynek pedig több, mint 100 pár cipője van.

A topánok a legnépszerűbb kiegészítők
A cipők minden téren növekvő tendenciát tudhatnak magukénak, hisz nemcsak a sarokméret nő évről évre, de a kínálat is fokozatosan bővül, sőt a luxusmárkák közül is egyre több kezd bele a lábbelik gyártásába. Az 1970-es évekig jellemzően a táskák voltak a legkedveltebb kiegészítők, ám a legújabb felmérések eredményei szerint most már sokkal több cipőt veszünk, mint táskát.

Egyre több fazon és típus
A választék bővülése is mutatja a topánok népszerűségét, hisz most már nem csak egy meghatározó trend tűnik fel szezononként, hanem a kényelmesebb lapos talpú megoldásoktól, a platformokon át a tűsarkúig egyre több fazonból és típusból választhatunk.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!